TAM-TAM
inštitut

Neprofitni zavod za promocijo in spodbujanje ustvarjalnosti na področju plakatne umetnosti.

TAM-TAM Inštitut postavlja plakat
na zemljevid vizualne umetnosti in kulture

Ustanovitev je naravno nadaljevanje aktivnosti družbe TAM-TAM, ki že 30 let razvija področje plakata kot komunikacijskega sredstva v javnem prostoru, zadnjih nekaj let pa s številnimi aktivnostmi spodbuja ustvarjalnost in presežke pri oblikovanju plakatne umetnosti.

Inštitut, ki deluje v obliki zavoda, od družbe TAM-TAM prevzema vodenje in organizacijo neprofitnih aktivnosti družbe, kot npr. natečaj družbeno-odgovornega plakata Plaktivat ter prostor za umetniško izražanje na prostem Ulična galerija, ki se je od prve izvedbe leta 2015 v Ljubljani razširila tudi v Kranj in Maribor.

Poslanstvo Inštituta pa je še ambicioznejše, saj želi s svojimi osrednjimi dejavnostmi, kot je digitalni arhiv slovenskega plakata, razstavistika in s številnimi drugimi pobudami nacionalnega pomena postati referenčna točka za vse posameznike, institucije in dogodke, ki se ukvarjajo s plakati.


Ena izmed prvih aktivnosti TAM-TAM Inštituta je izdaja Zbornika o mestnem plakatu, publikacije, v kateri najvidnejši strokovnjaki, urbanisti, umetniki in predstavniki lokalne uprave podajajo razmišljanja o pomenu in vlogi mestnih plakatov v javnem prostoru. Zbornik je zapis trenutnega stanja, obenem pa želi spodbuditi javno debato o koristih odgovornega upravljanja plakatov v javnem prostoru in posledicami, ko le-to ni zagotovljeno.

Prenesi zbornik

Uporaba in objava podatkov sta dovoljeni le z navedbo vira