Razstava plakatov oblikovalskega kolektiva Grupa Ee

V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec se z izborom 20 plakatov predstavlja Grupa Ee. Vabljeni na ogled razstave med 22. oktobrom in 11. novembrom 2021.

Foto: Tadej Kreft

Grupa Ee, ki od leta 2005 deluje v Ljubljani, je neodvisni oblikovalski kolektiv, ki povezuje Mino Fino, Damjana Ilića in Iviana Kana Mujezinovića, ki delujejo na galerijskem, gledališkem, glasbenem, klubskem, založniškem in teoretskem področju. Še posebno blizu jim je oblikovanje knjig, časopisov in drugih tiskanih publikacij.

Foto: Tadej Kreft

Najbolj Grupo Ee poznamo po oblikovanju za naročnike s področja kulture, ki jim dopuščajo svobodno ustvarjanje in eksperimentiranje. Ravno želja po odprti in iskreni komunikaciji z naročniki je poleg zavezanosti kulturi in stremljenja po čim večji kakovosti tista, ki Grupo Ee pravzaprav povezuje. Člane zanimajo podobne stvari, tudi estetsko se ujemajo, najbolj pa se ujemajo v razmišljanju, kako delati.

Foto: Tadej Kreft

Predstavljajo se z izborom 20 plakatov za dve gledališči, dva festivala in tri bienala od leta 2009 do danes.

Izbrani plakati za
Gledališče Glej
Slovensko mladinsko gledališče
Festival Dnevi nemško govorečega filma
steirischer herbst festival, Gradec, Avstrija
30. in 31. grafični bienale Ljubljana
BIO25 – 25. bienale oblikovanja Ljubljana
Gibanica – Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti

Foto: Tadej Kreft

Med njihovimi najbolj znanimi naročniki zadnjih let so gledališča (Slovensko mladinsko gledališče in Gledališče Glej), galerije (MGLC – Mednarodni grafični likovni center Ljubljana; galerija P74 – zavod P.A.R.A.S.I.T.E., galerija Ravnikar, State of concept v Atenah), muzeji (MAO – Muzej za arhitekturo in oblikovanje, projekt Nonument Muzeja tranzitorne umetnosti MoTA; skupina Nonument / Nonument group je leta 2021 prejela Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture, knjigo The Nonument! Book in razstavo je oblikoval Damjan Ilić – Grupa Ee), založbe (Mladina, Maska, Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo + Archive Book Berlin, Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko, Motto Berlin, Zavod projekt Atol, Založba Pivec, Založba ZRC SAZU, Društvo Pekinpah, Verlag der Buchhandlung Walter und Franz König) ter festivali (steirischer herbst – Štajerska jesen v Gradcu, Gibanica – Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti, platforma za internacionalizacijo sodobnih performativnih umetnosti Trigger, Festival nemškega filma za Goethejev inštitut Ljubljana, za katerega so zasnovali tudi grafično podobo projekta oziroma razstave in simpozija Marx po Marxu: Kunst-Marx, Gradec 2020).

Foto: Tadej Kreft

Organizacija: TAM-TAM Inštitut
Soorganizacija: Grupa Ee
Razstavišče omogoča Mestna občina Ljubljana.