Krešimir Golubić: Punk’s Not Dead

V TAM-TAMovi Ulični galeriji se predstavlja zagrebški streetartist in balkanski grafitarski pionir Krešimir Golubić – Leon GSK.

Ustvarjanje v živo – foto: Tina Deu

Leon GSK je s šablonsko tehniko je izrisal tri slovenske glasbenike: Esada Babačića iz Via Ofenzive, Alenko Marsenič – Marso iz Tožibab in Marina Rosića iz Carine.

Odprtje razstave – foto: Tina Deu

Po grafitarskem performansu je sledil vodeni ogled na razstavo Golubićevih prodajnih del v Galeriji Fotografiji.

Krešimir Golubić in Igor Vidmar – foto: Tina Deu

Razstava grafitov podob akterjev punk scene s fotografij različnih avtorjev v predelavi umetnika Krešimira Golubića je nastala v soorganizaciji TAM-TAMove Ulične galerije, Galerije Fotografije in Urbane vrane. Projekt, ki je bil na začetku ena od kulturniških žrtev karantene, saj bi se otvoritev morala zgoditi na začetku aprila, je zdaj, kdo bi si takrat mislil, v svoji sporočilnosti prevajanja in prenašanja delovanja punk akterjev v današnji čas še bolj aktualen kot pred nekaj meseci. Ponuja primerjavo današnje družbe z družbeno prelomnimi časi naše preteklosti in postavlja tudi vprašanje, kako se bo zdajšnja mladež odzvala na dogajanje v družbi. Kot se je tista v sedemdesetih in bomo priča novemu punku ali si bo izbrala drugo pot?

Esad Babačić, Marsa, Marin Rosić – foto: Tina Deu

Krešimir Golubić je prepričan, da še vedno velja da Punk’s not Dead. In mi mu pritrjujemo.

Krešimir Golubić – Leon GSK se je rodil v Zagrebu leta 1973. Za grafitarsko umetnost se je začel zanimati sredi osemdesetih, ko so se v Zagrebu pojavila prva takšna dela. Sprej je prvič vzel v roke leta 1987, zares pa se je začel ukvarjati z grafitiranjem leta 1992 po obisku Berlina. S prijateljema je ustanovil eno prvih grafitarskih ekip v Zagrebu – GSK Crew (1993) in prvo grafitarsko revijo na tem koncu Evrope – svetovno znani ZGBKAOS magazine, ki je med letoma 1995 in 2001 izšla sedemkrat. Poleg grafitarskega ustvarjanja po ulicah Zagreba, Hrvaške in Evrope, piše tudi članke za razne tiskane medije in sodeluje v številnih oddajah v elektronskih medijih kot strokovnjak za grafite. Za nameček tudi fotografira grafite in sploh aktivno spremlja grafitarsko sceno. Redno sodeluje na umetniških festivalih in razstavah, vodi pa tudi delavnice z naslovom Grafiti kot umetnost, ne pa vandalizem. Pogosto o grafitarski tematiki predava na šolah in pri tem mladim poskuša pokazati, da grafite lahko dojemamo in uporabljamo tudi na pozitivne načine, ne pa le kot izraz uporniške objestnosti. Leta 2013 je začel ustvarjati s šablonsko tehniko (stencil), ki je značilna za street art oz. postgrafitarsko gibanje.

Katalog Punk’s Not Dead – foto: Tina Deu

Izid kataloga je omogočil Big Bang.

4. 9. – 5. 10. 2020
Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut
Koprodukcija: Galerija Fotografija, Zavod Urbana Vrana
Podporniki: FV MUSIC, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Montana, Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.
Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska.

Ulično galerijo podpira Tektonik kraft pivovarna – foto: Tina Deu