Maruša & prijatelji: Ko se čas ustavi, se mi ne

V Mergentalerjevi Ulični galeriji razstava kolaža Maruše Štibelj in projektov ustvarjenih v sodelovanju z različnimi umetniki in ustvarjalci. Vabljeni na odprtje razstave v četrtek, 13. 8., ob 19. uri pred Layerjevo hišo v Kranju.

Sprva je bila empatija. Sposobnost čustvovanja s tistimi, ki na svoji koži občutijo neenakost v svetu in nepravičnost političnih dejanj, z nerazumljenimi, z umetniki, z degradiranimi delavci, z bolnimi. Nato je bil odpor do pasivnosti in sprijaznjenosti s situacijo. Gromko se je središčil v telesu umetnice, ta ga je preusmerila in ga oplemenitila z živimi podobami, vizualnim jezikom in edinstveno sporočilnostjo. Razrasel se je v vitalno steblo, na vrhu katerega čepi cvet zaupanja v svobodo, javno kulturo, umetnost in razum. V nov, boljši čas. Maruša Štibelj je kolesarka, ženska, borka. Je dokaz, da se šibek kulturni poziv lahko spreobrne v mogočen glas. Presunljiva je v svoji iskrenosti, v njej tli večji nacionalni ponos kot v marsikaterem srajčniku, je človek nove generacije, neobremenjena s političnimi floskulami. Svoje politične vrednote v plasteh nanaša na svoja umetniška dela in ustvarja serije, ki jasno spregovorijo, kje se kot družba in posamezniki nahajamo.

Maruša Štibelj z razstavo When time stops, we don’t, ki bo v in okoli Layerjeve hiše na ogled od 13. avgusta do 5. septembra, postavi tri pomembne mejnike. (1) Njena razstava predstavlja vrhunec Leta kolaža 2020. S svojim delom in aktivno promocijo kolaža kot samozadostnega umetniškega medija predvsem s festivalom sodobnega kolaža KAOS, katerega pobudnica je, kolažu daje veljavo v nacionalnem (in celo regijskem) merilu. Maruša je Kranj postavila na umetniški zemljevid. (2) S svojo mantro, da je sodelovanje med umetniki nujno za razvoj in opolnomočenje scene, k sodelovanju pri razstavi povabi še umetnike in ustvarjalce s področja slikarstva, keramike, arhitekture, glasbe, ilustracije… in z njimi širi umetniško valovanje polno entuziazma, ki je močno prisotno v Kranju v zadnjih petih letih. (3) S svojo večno pokončno držo in svoj, na razstavi jasno predstavljen in viden, ustvarjalni razvoj premika pomen umetnosti iz samoreflektivnega obdobja v politično. Kar leta 2020 ni le smiselno, temveč je tudi potrebno. Zala Orel, kuratorka razstave

Maruša Štibelj (Kranj, 1986), je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški Fakulteti UL. Svoja dela razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. V letu 2018 je na Salonu lepih umetnosti v Parizu prejela nagrado žirije za delo “Chronically late”. Snov za kolaže išče v starih revijah in časopisih, iz drobcev starih zgodb pa ustvarja nova razmerja v katerih problematizira najrazličnejša vprašanja odnosov: med ljudmi, med spoloma, odnos družbe do posameznika in obratno – manipulativno močjo posameznika in njen vpliv. Nenehno poskuša širiti meje kolaža kot samozadostnega medija in pri tem ohranja originalen spekter barv, ki ga material poseduje. Je članica ZDSLU in Likovnega društva Kranj ter umetniški vodja festivala sodobnega kolaža KAOS. Umetnica živi in ustvarja v Kranju.

Odprtje: četrtek, 13. 8. 2020 ob 20:00 | Na ogled: 5. 9. 2020 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.