Milica Kačar, Sofija Stefanović, Sara Negran: Ptice [BIEN21]

V Mergentalerjevi Ulični galeriji v Kranju so v mesecu novembru razstavljena dela treh študentk Fakultete za uporabne umetnosti iz Srbije. Milica Kačar, Sofija Stefanović in Sara Negran so navdih našle v Aristofanovi drami Ptice.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Z različnimi materiali, kroji, teksturami, vzorci in tehnikami so prišle do umetniških kosov, ki odpirajo okoljevarstvene teme, pod vprašaj postavljajo pojem svobode in s prstom kažejo na sodobnega človeka, ki si želi poleteti visoko nad onesnaženost, tesnobnost in zadušenost mest, kjer živi.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Milica Kačar se je rodila v Beogradu, leta 1999. Leta 2015 je s svojim stripom z naslovom “Vincent” osvojila nagrado “Alan Ford” na Mednarodnem festivalu stripov v Beogradu. Leta 2018 je bilo njeno delo predstavljeno v okviru skupinske razstave, ki jo je odprla kot najmlajša članica Društva stripovskih umetnikov Srbije USUS. Svojo prvo samostojno razstavo z naslovom “Čija je Naša Juga zapravo?” je imela septembra 2019 v Indigo Art Clubu v Zrenjaninu v Srbiji, drugo, z naslovom “Nije ovo naša Juga” pa septembra 2020 v Kafani SFRJ v Beogradu. Njeno delo je predstavljeno tudi kot del stalne razstave EDU v Zagrebu na Hrvaškem. Trenutno je študentka 3. letnika Fakultete za uporabne umetnosti v Beogradu, smer Odrski kostum.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Delo Sofije Stefanović je avtoričin odgovor in njen pogled na lik “Foothbird” iz Aristofanove drame Ptice. Izhodišče za izdelavo kostumov in iskanje navdiha je bilo raziskovanje obdobja antične Grčije, med katerim je avtorica prišla na idejo, da želi ptico prikazati abstraktno. Kostum poudarja preprostost, a tudi zanimive vzorce, ki so oblikovani neposredno na šivalni lutki, ter jasne in natančno narejene teksture, ki naredijo kostum bolj zanimiv. Da bi kostum v predstavi kar najbolje upodobil veliko strašljivo ptico in odigral svojo vlogo, je avtorica želela, da izgleda elegantno in podolgovato. To je dosegla z ročno izdelanimi lesenimi čevlji, ki imajo visoke platforme. Enostavnost, enobarvnost, izbira materialov in kontrastne bakrene vezalke na čevljih, obogatene s teksturami in vzorci dajejo vtis elegance, vzvišenosti in skrivnostnosti, za katere avtorica meni, da bi jih lik v predstavi moral imeti. Sofija Stefanović se je rodila leta 1999 v Kotorju, v Črni Gori. Od leta 2000 živi v Beogradu v Srbiji. Po končani Srednji umetniški šoli Tehnoart v Beogradu se je vpisala na Fakulteto za uporabno umetnost, kjer je trenutno študentka 3. letnika. Od leta 2015 svoja dela večkrat razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah (Teater Madlenianum, Beograd, Gledališki muzej, Beograd, Mestna knjižnica Beograd, Knjižnica “Branko Miljković”, Beograd, Galerija RTS, Beograd, Galerija ULUPUH, Zagreb. Kot kostumografinja je sodelovala s Fakulteto dramskih umetnosti v Beogradu pri štirih kratkih filmih in z Narodnim gledališčem v Beogradu pri nekaterih televizijskih projektih.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Delo Sare Negran je kostum, prilagojen za lik, imenovan “Nightingle” iz Aristofanove drame Ptice. Z različnimi vrstami krojev, materialov in modelov je avtorica prišla do končnega izdelka svojega dela, ki ima obliko origamija. Avtorica si je izbrala navdihujočo in zanimivo rešitev, a hkrati tudi zelo zahtevno. Z origamiju podobnimi gubami je naredila nove elemente, ki jih je nato uporabila pri izdelavi kostuma. Končni cilj projekta je bil narediti stotine gub in spojiti različne kose tkanine, ki se med seboj prilegajo, da bi kot geometrijska oblika čim bolj spominjali na perje. Sara Negran se je rodila leta 1999 v Beogradu, v Srbiji. Po končani Šoli za oblikovanje se je vpisala na Fakulteto uporabnih umetnosti, smer Odrski kostum, kjer je trenutno pod mentorstvom profesorja Ljiljane Petrović študentka 3. letnika. Njena dela so bila prikazana na mednarodni razstavi EDU v Galeriji ULUPUH v Zagrebu.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Na ogled: 2. 11. – 2. 12. 2021 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija: Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.