Nace Bizilj: Fotoreporter

TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi v koprodukciji z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v začetku novega leta predstavlja razstavo Nace Bizilj: Fotoreporter.

Odprtje razstave – foto: Sašo Kovačič

Nace Bizilj, rojen 27. januarja 1944 v Gameljnah pod Šmarno goro, je eden od najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja. Izučen za fotografa je pri osemnajstih letih fotografiral Leonida Brežnjeva pri Cekinovem gradu v Ljubljani, pri štiriindvajsetih Josipa Broza – Tita na Dolenjskem. Svojo poklicno pot je leta 1962 začel v uglednem podjetju Foto Slovenija in jo leta 1968 nadaljeval v časopisni hiši Dnevnik.

Odprtje razstave – foto: Sašo Kovačič

Kot fotoreporter in dolgoletni urednik fotografije je štirideset let vizualiziral osebe, prostor in čas, od elit do malega človeka, od politike do športa in kulture, od zgodovinsko ključnih dejanj do dogodkov z obrobja zgodovine.

Odprtje razstave – foto: Sašo Kovačič

V karieri Naceta Bizilja ima častno mesto obdobje slovenske politične pomladi, preobrazbe iz socializma v demokracijo in izpolnjene plebiscitarne volje naroda z osamosvojitvijo Slovenije. To je bilo njegovo zlato obdobje fotoreporterstva, ki ga pojmuje kot Pomladni sij. S slovensko osamosvojitvijo se njegova kariera še zdaleč ni končala, pač pa je prebudila nove izzive, ki jih je udejanjal tudi s satirično Dnevnikovo rubriko »Fotografija ne laže«. Strast s potovanj po svetu je delil z bralci Nedeljskega dnevnika, za katerega je objavljal fotoreportaže in tako ob fotografijah navduševal tudi z besedo. Leta 2003 se je z upokojitvijo poslovil od neizprosnega tempa dnevnega kreiranja novinarske fotografije in si nekaj let pozneje omislil novega.

Odprtje razstave – foto: Sašo Kovačič

Leta 2010 je namreč Muzeju novejše zgodovine Slovenije podaril celotni opus s 300.000 črno-belimi in barvnimi negativi fotografij. Fotoaparat je zamenjal za povečevalno steklo in za svetlobno mizo ter se v Cekinovem gradu, kjer domuje Muzej, tedensko poglabljal v dokumentacijo opusa. Desetletja skriti koluti negativov so se začeli odvijati, urejati, dokumentirati in pridobivati nov pomen. Z interpretacijo posameznih fotografij in zvrstitvijo na tisoče imen in dogodkov je tudi dokumentarno dopolnil bogastvo nacionalno pomembne fotografske dediščine.

Odprtje razstave – foto: Sašo Kovačič

Vljudno vabljeni na fotografsko retrospektivno razstavo, ki je v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (Celovška 23, Ljubljana) na ogled do 16. februarja 2020.

Odprtje razstave – foto: Sašo Kovačič

Odprtje: torek, 7. 1. 2020, ob 17:00 | Na ogled: 3. 2. 2020 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koproducent: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Ulična galerija na Vegovi je del kulturne četrti Soteska.

Ulično galerijo podpira Pivovarna Tektonik – foto: Sašo Kovačič