Nova sezona Ulične galerije na Vegovi

TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi v Ljubljani začenja četrto sezono. Nov partner projekta je Muzej in galerije mesta Ljubljane s ciklom razstav: Dogaja se / It is Happening.

Ulična galerija je neprofiten umetniški projekt, ki ga pripravlja TAM-TAM v sodelovanju z različnimi kuratorji. Trije TAM-TAM panoji nudijo umetnikom prostor za izražanje, ulici živost, mimoidočim pa umetniški utrinek.

V galeriji na prostem se je predstavilo že 37 umetnic in umetnikov z različnimi umetniški praksami. Po Ireni Kazazič, Centru urbane kulture Kino Šiška in Mednarodnem grafičnem likovnem centru to leto kuratorstvo prevzema Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML).

Prva avtorica pod taktirko MGML bo Zarja Ražman. Predstavila bo triptih likovnih del blodnje, gozd, zbudi se!, ki so plod konceptualnega raziskovanja, imenovanega emergenze. Odprtje njene razstave bo v torek, 6. marca ob 17. uri.

O novem ciklu z naslovom Dogaja se / It is Happening

…»Tok ni prekinljiv in se ne začenja,
prostor je v nenehnem nastajanju.
Imam izkušnjo, iz nje izhajam,
nekaj sem ujela,
nečesa sem se dotaknila,
a, …« (Rada, iz cikla Dogaja se / It is Happening)

Pomenska večplastnost poimenovanja cikla razstav, ki bodo del 12-mesečnega projekta Ulične galerije, vključuje namig glede odzivnosti sodelujočih avtorjev v iskanju lastnih interpretacij branja koncepta, pa tudi mimoidočih, ki se bodo odzvali na likovna dela, zapise, morda instalacije ali druge medijske in interaktivne pristope sodelujočih.

Ozaveščanje trenutnega stanja ali prepoznavanje situacije, prisotnost, odgovornost, solidarnost, ignoranca, avtomatizem, preizpraševanje strukture formalnih odnosov in javnih dogodkov, preizpraševanje stopnje ponotranjenosti družbe in kulture ali refleksije v dojemanju strukturiranih mehanizmov v okolici — to so osnovne iztočnice, namigi za komunikacijo, vprašanja koncepta.

Gre za iskanje novih pristopov k ustvarjanju zavoljo odkrivanja drugačnih vidikov, za željo po denaturaliziranju institucionaliziranih diskurzov v polju umetnosti in težnjo po zajetju čim širšega kulturnega konteksta.
Kuratorski vzgib pomeni pobudo za dialog z avtorjem in namenjanje prostora subjektivnim izkušnjam na obeh straneh, ki se kot take lahko prelevijo iz intimne v družbeno aktivno posledico in prispevek k skupnosti.

»Vloga utopij ni v tem, da jih dosežemo, temveč, da nas spodbujajo, da se bolj trudimo in segamo dlje.« Augusto Boal

Kurira: Petra Radoja (MGML)