Pop-up razstava plakatov Strpnosti je podaljšana do konca leta 2020

V središču Ljubljane je od 11. novembra na ogled mednarodna razstava plakatov o strpnosti. 36 plakatov, ki vsak v svojem jeziku uprizarja besedo Toleranca, je predstavljenih na TAM-TAMovih oglasnih površinah na ploščadi pred Slovensko hišo (Figovec). Razstavo si bo mogoče ogledati vse do konca letošnjega leta.

Foto: Asiana Jurca Avci

Avtor razstave je svetovno znani grafični oblikovalec in ilustrator Mirko Ilić, pobudnik projekta Poster Tolerance Show, ki združuje oblikovalce in oblikovalke iz celega sveta. Velik podpornik Iličeve pobude je bil tudi mojster sodobnega oblikovanja Milton Glaser. Med drugimi je v naši prestolnici razstavljen tudi njegov plakat.

Foto: Asiana Jurca Avci

Projekt Poster Tolerance Show je gostoval že v 30ih državah in poslal sporočilo o družbeni sprejemljivosti več kot 150.000 ljudem. Odpira pogovor o vključenosti, ki se lahko začne šele na temeljih strpnosti. Po besedah Mirka Ilića »Projekt Strpnost spodbuja sprejemanje raznoličnosti skozi moč oblikovanja. V sodelovanju z avtoricami in avtorji iz vsega sveta, želimo opozarjati na pojave nestrpnosti in prispevati k pozitivnim spremembam v družbi.« 

Foto: Asiana Jurca Avci

Večina plakatov bo v Sloveniji predstavljena prvič. Manjkalo pa ne bo tudi lokalnega pridiha, na ogled bodo tri dela slovenskih oblikovalcev, Radovana Jenka, Tomata Koširja in Novega Kolektivizma. »Vsaka postavitev razstave Strpnost predstavlja plakate lokalnih umetnic in  umetnikov, ki besedo strpnost (tolerance) predstavljajo v svojem maternem jeziku. Plakati se pojavljajo v javnih prostorih, v parkih, v univerzitetnih kampusih, celo na avtobusih – z namenom čim širšega doseganja občinstva. Projekt je del prizadevanj za spodbujanje spoštovanja in razmisleka o sporočilnosti besede strpnost, v svetu, ki je vedno bolj razdeljen na osnovi rase, religije, spolne usmerjenosti in etničnega porekla.« dodaja avtor razstave Mirko Ilić.

Foto: Asiana Jurca Avci

Razstavni projekt je nastal v koprodukciji TAM-TAM Inštituta, Mestne občine Ljubljana in Javnega zavoda Mladi zmaji.

Foto: Asiana Jurca Avci

Posebno vrednost razstave vidimo v tem, da bo, poleg predstavitve del izjemnih avtoric in avtorjev plakatov, skozi mestni plakat postavljena v javni prostor in odprla možnost za potreben dialog v širši družbi.

Foto: Asiana Jurca Avci

Razstava plakatov, s katero bomo obeležili tudi mednarodni dan Strpnosti (16. november), je le ena izmed pobud sodelovanja med TAM-TAM Inštitutom, Mirkom Ilićem in Javnim zavodom Mladi zmaji. V naslednjem letu, v okviru Mestnega Inkubatorja, načrtujemo skupen poziv mladim oblikovalcem v obliki javnega natečaja. Namen sodelovanja je negovanje veščine oblikovanja ter vodenje mladih oblikovalk in oblikovalcev skozi vsebino in grafično oblikovanje.

Foto: Asiana Jurca Avci

Mirko Ilić:

Mirko Ilić se je rodil v Bosni. V Evropi je risal stripe, ilustracije, umetniške plakate ter naslovnice knjig in plošč. V ZDA je bil leta 1991 umetniški direktor revije Time Magazine International Edition in leta 1992 urednik mnenjskih strani v reviji New York Times. Leta 1995 je ustanovil studio za grafično oblikovanje Mirko Ilić Corp, ki se ukvarja predvsem z oblikovanjem publikacij, podob in notranjim oblikovanjem. Njegovo delo je razstavljeno v mnogih ustanovah in muzejih, med drugim v muzejih MoMA in Smithsonsian. Mirko Ilić je s Stevom Hellerjem so-avtor več knjig, med drugimi Genialne poteze: 100 ikon grafičnega oblikovanja (Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design), Rokopis (Handwritten), Ustavi se, misli, pojdi, naredi (Stop Think Go Do), Velike črke (Lettering Large) in Predstaviti Shakespearja (Presenting Shakespeare). Z Miltonom Glaserjem je napisal knjigo Oblikovati nestrinjanje (The Design of Dissent). Poučuje ilustracijo na šoli za vizualne umetnosti.

Avtorice in avtorji razstavljenih plakatov:

Bonnie Siegler (ZDA), Christopher Scott (Ekvador), Cyan ( Nemčija), Frank Arbelo (Bolivija), Gary Taxali (Kanada), Leo Lin (Tajvan), Levente  Benedek (Romunija), Lo Siento (Španija), Michael McCaughley (Irska), Milton Glaser (ZDA), Nuno Martins (Portugalska), Rafal Olbinski (Poljska), Siggi Odds (Islandija), Sorin Traistaru (Romunija), Vincent Perrottet (Francija), Tomato Košir (Slovenija), Novi kolektivizem (Slovenija), Radovan Jenko (Slovenija), Jennifer Morla (ZDA), Rikke Hansen (Danska) Maltseva Olya (Ukrajina), Anna Lena von Helldorff (Nemčija), Robert Probst (ZDA, Nemčija), Andrew Lewis (Kanada), Marisa Passos (Portugalska), Peter Javorik (Slovaška), Gurbuz Dogan Eksioglu (Turčija), Robert Čanak (Hrvaška, Qatar), Joanna Górska in Jerzy Skakun (Poljska), Yarza Twins (Španija), Mykola_Kovalenko (Ukrajina), Anna Korolovszky (Madžarska), Dimitris Arvanitis (Grčija), Boris Ljubičić (Hrvaška), Fidel Pena (Kanada)