Galerija na mestu // Cvetlična tihožitja

Galerija na mestu, Gregorčičeva 1, Kranj
16. 1.–6. 2. 2024

Likovna razstava in koledar Gimnazije Kranj 2024 obsegata dvanajst cvetličnih tihožitij, ki sta jih ustvarili nadarjeni dijakinji Eva Bračun in Tjaša Plantarič.

V nestanovitnih časih, ko nam hkrati grozijo popolna otopelost in izpraznjenost ter prenasičenost z instantnimi dražljaji, se zdi, da se moramo vrniti v preteklost, v čas, ko svet še ni bil tako odtujen in ponorel, k tradicionalnim vsebinam. K cvetlicam, ki nas prizemljijo, s svojimi barvami, oblikami in vonjem pa razveselijo in omamijo ali pa le potolažijo.

Zgodovina naše civilizacije je prežeta s simboliko cvetja. Stari Egipčani so verjeli, da se je vse pričelo z lotosovim cvetom, ki je prvi zacvetel na koščku zemlje, ko se je ta dvignil iz morja. Faraoni so v svojih grobnicah upodobljeni, kako vonjajo omamni lotosov cvet ter se tako napajajo z nesmrtnostjo. Grška mitologija pripoveduje o rojstvu cvetlic in njihovem pomenu, razlaga človeške značaje, povzete po lastnostih rož in drugih rastlin.

Dvanajst cvetličnih tihožitij sta za koledar Gimnazije Kranj 2024 ustvarili nadarjeni dijakinji Eva Bračun in Tjaša Plantarič, ki sta preteklo leto vsak mesec nekaj ur svojega mladostniško razburljivega in vznemirljivega vsakdana posvetili slikanju šopkov. Vsak mesec je predstavljen s cvetlicami ali plodovi, ki takrat cvetijo oziroma zorijo. Po natančni risbi s svinčnikom sta dekleti vsaka v svoji prepoznavni maniri šopkom vdahnili življenje in vonj z vodenimi barvami in tempero.

Šopke Eve Bračun zaznamuje čistejša linija ter stilizirana treznost naslikanega cvetja. Tihožitja Tjaše Plantarič pa so naslikana večplastno, z bolj trepetavo in sanjavo potezo. Naj bo v barve odeto, dišeče in dehteče, trezno ali sanjavo tudi leto, ki je pred nami. Srečno 2024. – Mentorica Anita Omejec, prof.

Avtorici cvetličnih tihožitij

Eva Bračun obiskuje 3. letnik Gimnazije Kranj in najraje ustvarja v tehnikah svinčnika in oljnih barv. V preteklem šolskem letu je sodelovala pri ilustriranju literarnega zbornika naše šole. Risanje šestih slik cvetja z vodenimi barvami je bilo zanjo čudovita izkušnja, predvsem risanje pripravljalnih skic in preučevanje oblik vsakega cveta. Trenutno ne razmišlja o študiju slikarstva, saj si želi, da bi likovno ustvarjanje ostala prostočasna dejavnost in ne obveza ali sredstvo preživetja.

Tjaša Plantarič je dijakinja 3. letnika Gimnazije Kranj, ki tedensko obiskuje likovni tečaj slikarske šole Angels Arts, sicer pa riše le ob trenutkih posebnega navdiha. V preteklem šolskem letu je sodelovala pri ilustriranju literarnega zbornika naše šole. Zadnja leta najraje slika z vodenimi barvicami, risanje cvetja pa ji je predstavljalo poseben izziv, saj je želela ujeti čim več podrobnosti. V prihodnosti se ne vidi v umetniških vodah, zagotovo pa bo likovno ustvarjanje še naprej predstavljalo pomemben del njenega vsakdana.