Plakati mednarodnih avtorjev 15. natečaja Plaktivat // Krvodajalstvo

Plakatna galerija TAM-TAM, Figovec, Ljubljana,
14. 3.–6. 4. 2023

Razstava predstavlja mednarodni izbor plakatov, prijavljenih na 15. mednarodni natečaj Plaktivat – Krvodajalstvo. Namen natečaja je bil spodbujanje in ozaveščanje o pomenu darovanja krvi. Natečaj je potekal v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije, ki so pripravili izbor plakatov za tokratno, že 3. edicijo razstave.

3. del razstave vključuje dela tujih avtorjev, med katerimi je bilo izjemno zanimanje za obravnavano temo – na natečaj se je prijavilo več kot 600 oblikovalcev po svetu.

V razvitem svetu preskrba s krvjo temelji na brezplačnem, prostovoljnem in anonimnem krvodajalstvu, saj to zagotavlja varnost tako za bolnike kot tudi za krvodajalce. Slovenija sodi med države, ki vse potrebe po krvi pokrivajo same. Tako so samooskrbne tudi vse razvite države po svetu.

Na Rdečem križu Slovenije smo izredno veseli, da je bila tema tokratnega Plaktivata prav krvodajalstvo, saj sodelujoče organizacije vlagamo vse napore, da bi ljudi ozavestili o pomenu in pomembnosti krvodajalstva. Sodelovali so prekaljeni kreativci, mladi ustvarjalci in izredno veliko število tujih ustvarjalcev, ki prihajajo iz držav, kjer je krvodajalstvo urejeno popolnoma drugače kot pri nas. A prav vsi se zavedajo, kako pomembna je kri, kako preprosto in hkrati neprecenljivo dejanje je zavihati rokav in darovati kri. Pomagati sočloveku, popolnemu neznancu. Krvodajalstvo nastavlja ogledalo humanosti družbi in lahko si le želimo, da bi se ljudje, predvsem pa mladi, s takim navdušenjem odzivali tudi na krvodajalske akcije kot so se odzvali na to ustvarjalno akcijo. (Matic Sapšak, Rdeči križ Slovenije)

Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema vsake države, zato jih lahko uvrstimo kar med naravna bogastva države. In Slovenija je bogata država, saj kar 5 % prebivalcev daruje kri in kar je še pomembnejše, pokriva potrebe zdravstva po krvi. V Sloveniji se zaradi naših krvodajalcev še ni zgodilo, da bolnik, ki je kri potreboval, le-te ni prejel.  Zaradi bioloških značilnosti krvi še vedno nimamo ustreznega nadomestka. Nadomestkov za kri ni in jih še dolgo ni za pričakovati, zato si lahko pomagamo le ljudje med seboj.  Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše darilo, ki ga lahko človek podari sočloveku. (Natalija Lampreht, Zavod za transfuzisko medicino Republike Slovenije)

V pričujočih delih so mednarodni oblikovalci pod drobnogled vzeli univerzalno gesto darovanja krvi ter preko plakatov opozorili na problematiko, povezano s krvodajalstvom, ali s svojimi deli poskušali navdušiti nove darovalce po svetu.

Razstavljeni avtorji

Merve Ekiz Kaya (Turčija), Pinar Yalur (Turčija), Chia Hsiang Lee (Tajvan), Jin Qin (Kitajska), Bahram Gharavi Manjili (Iran), Thea Sha (Rusija), Yong Zhang (Kitajska), Congzhen Tao (Kitajska), Takahiro Inoue (Japonska), Filip Vandewiele (Belgija), Anđela Stupar (Srbija), Blago Zahov (Bolgarija), Richard Ball (Nemčija), Martina Dudaš (Nemčija), Qinghui Liu (Kitajska), Zhang Rong (Kitajska), Wangqingqing (Kitajska), Xiaotong Chen (Kitajska) in Łukasz Zwolan (Poljska).

Organizacija in izvedba natečaja: TAM-TAM Inštitut