UGLJ // Jovana Đukić in Maša Pušnik: Kolektivka

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
30. 6.–27. 7. 2023

Avtorici želita z delom na igriv način raziskati odnos med človekom in posledicami vsakodnevnih dejanj, ki kljub temu, da se včasih zdijo majhna in nepomembna, vplivajo na tok življenj vseh ter na občutek pripadnosti celoti. Tvorjenje skupnosti umetnici vidita kot sposobnost vsakega posameznika, da sočloveku v ključnem trenutku poda roko.

Z igrivimi plakati, ki omogočajo odvzemanje in dodajanje elementov, se sprašujeta, kako se lahko na preprost način poigramo z idejo, da je naše sodelovanje v tovrstnih trenutkih pomembno in da sooblikuje življenja ljudi, ki nas obkrožajo. »Če se danes pomudiš pri plakatih in elemente prestaviš drugam, bo jutri slika drugačna — ker so vanjo posegli tvoji someščani. Trije plakati so zato opomin, da majhni premiki in dejanja soustvarjajo skupnostno krajino vseh.«

Plakati v Ulični galeriji TAM-TAM so preoblikovani v interaktivne platforme komunikacije mimoidočih. Ob plakatih bodo na voljo nalepke, ki jih bodo mimoidoči lahko dodali na plakat, ter s tem postopoma tvorili novo kompozicijo. Ulična galerija se bo tako spremenila v platformo za igro in vizualno komunikacijo med mimoidočimi. Udeleženci te igre bodo v času razstave gradili svojo vizualno zgodbo in raziskovali skupnost, pri čemer je lahko tudi neodzivnost mimoidočih ali jemanje nalepk za uporabo na drugih lokacijah pričevanje o skupnosti, v kateri živimo. Intervencija dopušča, da se mimoidoči nanjo odzovejo avtentično.

Maša Pušnik (1995) je grafična oblikovalka s Krasa. Svoje znanje je pridobivala na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani in študijski izmenjavi na Akademiji za umetnost v Lizboni. Iz grafičnih in interaktivnih komunikacij je magistrirala leta 2021. Kot oblikovalka trenutno deluje na področju kulture in založništva. Projektno se najraje ukvarja z oblikovanjem knjig, publikacij, ustvarjanjem ilustracij, plakatov ter na splošno vsega, kar se na koncu natisne na papir.

Leta 2021 je bila za študijski projekt preoblikovanja knjige nagrajena s častno omembo na Graphis New Talent Annual 2021, istega leta je prejela tudi posebno omembo za oblikovanje plakata za 13. natečaj Plaktivat na temo solidarnosti, v letu 2022 nagrado Brumen za odlično slovensko oblikovanje v kategoriji publikacij, leta 2023 pa posebno omembo na 15. Plaktivatu na temo krvodajalstva za plakat, ki ga je oblikovala z Jovano Đukić. Njeno delo je bilo razstavljeno na skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji, na Portugalskem, na Poljskem in v Črni Gori.

Jovana Đukić (1995) je študentka grafičnega oblikovanja s Krasa. Leta 2018 je diplomirala iz grafičnih in interaktivnih komunikacij na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Svoja znanja je v času dodiplomskega študija obogatila s študijskimi izmenjavami v Lizboni, na Akademiji za umetnost; v Novem Sadu, na fakulteti tehniški znanosti in na Pedagoški fakulteti v Ljubljani ter s polletno prakso v Amsterdamu, v animacijskem studiu in60seconds. Trenutno zaključuje študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer grafično oblikovanje. V času študija na ALUO se je izobraževala tudi na Univerzi v Zahodni Virginiji (ZDA) na Fakulteti ustvarjalnih umetnosti.

V zadnjih letih sta njeni najmočnejši področji 2D risana animacija in ilustracija. Njene animacije so bile predvajane na mednarodnih festivalih animiranega filma v Ljubljani – Animateka (2019, 2022), Šibeniku – Supertoon (2020), Bukarešti – Animest (2020) in zvezni državi Missouri – ICON11 The Illustration Conference (2022). Nazadnje je bila na festivalu Animateka tudi članica študentske žirije (2022). Sodelovala je na skupinskih razstavah v Sloveniji, Libanonu in ZDA. Nekaj njenih animacij pa je od leta 2020 del stalne razstave Interpretacijskega centra kraške vegetacije v Botaničnem vrtu Sežana. Avgusta 2020 je Jovana imela svojo prvo samostojno razstavo v Kosovelovem domu Sežana, svojo drugo pa jeseni 2022 v Domu na Krasu. Leta 2023 je za rešitev, ki jo je ustvarila skupaj z Mašo Pušnik prejela posebno omembo na 15. Plaktivatu na temo krvodajalstva.

Odprtje razstave se bo odvijalo ob druženju in pogovoru z avtoricama v petek, 30. 6., ob 18. uri. Pogovor vodi Bor Pungerčič, kustos razstave.

Razstave v Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi v sezoni 2023 potekajo v produkciji društva Soteska in TAM-TAM Inštituta.