UGLJ // Metod Blejec: Valovanje skozi skupnostno in trajnostno

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
5. 5.–1. 6. 2023

Valovanje: Vizualni dnevnik vode je fotografska razstava mednarodno priznanih fortografov agencije NOOR Images iz Amsterdama, ki je to pomlad na ogled v Galeriji Jakopič. Zasnovana je v prizadevanju opozoriti na vseobsegajoči pomen vode za človekovo življenje, obstoj našega planeta in razvoj civilizacije, zato želi razstava zavedanje velikega pomena vode za ohranjanje okolja prakticirati tudi skozi bolj trajnosten način njene produkcije.

Tako v agenciji NOOR kot v Galeriji Jakopič so zato pogledali, kaj se je v 15 letih našega delovanja nabralo v njihovih depojih in skladiščih, in se raznovrstne formate fotografij in že uporabljenih materialov, razstavne opreme in grafik odločili preoblikovati v nov kontekst. Pri postavljanju razstave so zato svoje valovne črte raztegnili naproti rokodelcem, umetnikom in drugim spretnim posameznikom in skupinam. Pomagali so jim pri izdelavi recikliranega papirja, žigov in pečatov, s katerimi so ročno opremljali vabila. Namesto tiskanja novih panojev in razstavnih grafik so povabili slikarja, ki je prepleskal galerijo z barvami iz skladišča in iz razstavnih panojev preteklih razstav ustvaril unikatne vodne krajine. Lastne meje je prestopal in neustrašno brzel med bregovi estetskega in trajnostnega tudi galerijski oblikovalec. Že samo postavljanje razstave je postalo zanimiv laboratorij, nadgradnjo pa od odprtja razstave naprej predstavljajo številni dogodki. Odmevna je bila umetniško-plakatna akcija na oglasnih stebrih TAM-TAM, izvedena v sodelovanju s študenti in dijaki štirih umetniških šol, ki je segla tudi izven galerijskih prostorov in našo širšo skupnost soseske Soteska napolnila z mladostno ustvarjalno energijo. Tokrat vse tri institucije ponovno združujemo moči, da v Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi na razstavi Valovanje skozi skupnostno in trajnostno širši javnosti predstavimo naša prizadevanja.

Gradnjo skupnosti, iskanje novih znanj in veščin ter možnosti alternativnega trajnejšega delovanja znotraj razstavnih procesov Valovanja je od vsega začetka vestno beležil fotograf in vsestranski ustvarjalec Metod Blejec. Pred vami je izbor njegovih fotografij, ki želijo mimoidočega z vstopanjem v raznovrstne delovne procese postavljanja razstave, nagovoriti vsaka s svojo zgodbo, združene pa podajajo sporočilo o odpornosti proti  razmisleku in skrbi za okolje pri postavljanju razstav v muzejih in galerijah ter o pomenu grajenja skupnosti isto mislečih posameznikov, tako znotraj umetniških kot tudi drugih projektov. Prav ideja, ki posameznike vodi proti skupnemu cilju, je namreč tista, ki lahko sproži daljnosežne posledice, ki se širijo kakor valovne črte v ribniku in imajo moč, da skozi generacije vplivajo na celotno družbo.

Metod Blejec
Metod Blejec (r. 1979 v Ljubljani) je multidisciplinarni umetnik, oblikovalec, fotograf in pedagog. Njegova eksperimentalna in angažirana praksa, ki bazira na procesu, presega meje medijev, obsega, načinov pristopa in konceptov, tako v osebni praksi kot praksah v sodelovanju. Leta 2007 je zaključil magisterij na The Slade School of Fine Art, UCL, London, VB. Trenutno živi v Ljubljani in dela mednarodno. Za več informacij obiščite metod.xyz.

Avtor fotografij Metod Blejec o razstavi
»Izbor avtorskih dokumentarnih fotografij, ki beležijo ustvarjalni proces projekta Valovanje od postavitve razstave do izvedenih akcij in dogodkov, predstavlja zametke formiranja ustvarjalne skupnosti posameznikov z različnimi interesi in znanji. V procesu nastajanja projekta sem posnel več sklopov fotografij, ki ponazarjajo, kako umetniki, oblikovalci, rokodelci, aktivisti in kustosi realizirajo najrazličnejše ideje, preizkušajo nove načine galerijske prezentacije skozi rabo raznovrstnih, že rabljenih materialov ter osvajajo nova znanja in načine produkcije. Centralna fotografija kot nosilec triptiha ponazarja v projekt vloženi napor, ki ni zanemarljiv. Ravno trud, angažma in močna volja sodelujočih so bili namreč osnova za nastanek platforme, ki je omogočila realizacijo bogatega nabora idej, procesov, prezentacij, akcij in dogodkov, vidnih na panojih levo in desno.«

Odprtje razstave bo potekalo 5. maja. Dobimo se ob 18.00 na razstavišču na Vegovi ulici, nato se skozi Soteskoodpravimo do Galerije Jakopič, kjer bo potekal krajši pogovor z Metodom Blejcem in vodjo Galerije Jakopič dr. Marijo Skočir. Povezoval ga bo kurator Ulične galerije iz Soteske Bor Pungerčič.