UGLJ // Teja Gregorič – To ni politično

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul. Ljubljana,
26. 4.–31. 5. 2022

Razstavljene fotografije Teje Gregorič obeležujejo mestne predele Ljubljane, kjer so se več kot dve leti odvijali protivladni protesti. Poglavitni predeli, kot so Trg Republike, Prešernov trg, Kongresni trg ter Slovenska in Tivolska cesta, so strateške točke, kjer so potekali shodi.

Čeprav same fotografije niso bile posnete v času demonstracij, te sledijo potem protestnikov. Avtorica iz distance, mestoma skrita za ograje, stebre ali drevje, beleži iste predele mesta, take kot jih zaznavamo in doživljamo v svoji mimobežnosti. V vojerski maniri se tako distancira od protestov, bodisi zaradi pomankanja časa bodisi preobremenjenosti vsakdana ali nezainteresiranosti, predmet njenega opazovanja pa postanejo prostori, kjer so se protesti udejanjali. Sam naslov dela “To ni politično” namiguje na nepolitično-politično pozicijo, ki je že v osnovi kontradiktorna, saj se avtorica kljub navidezno pasivni drži in želji po distanciranju s subjektivnim pristopom odloči reflektirati mesta, ki so jih protesti zaznamovali.

Razstave v Ulični galeriji v Ljubljani v letošnjem letu soustvarjajo študenti diplomskega in podiplomskega študija Akademije za vizualne umetnosti (AVA). Rdeča nit aktualnega razstavnega cikla je javni prostor, ki v razširjenem smislu besede ne povzema prostora zgolj v njegovi fizični oziroma teritorialni obliki, temveč tudi v njegovi funkciji in smislu, tako družbenem, političnem kot ekonomskem vidiku. Razstavni cikel sezone 2022/23 je v marcu odprla Iva Suhadolnik Gregorin z razstavo Nosimo naš prostor.

Razstava je nastala v produkciji študentov AVA – Akademija za vizualne umetnosti, ki v sezoni 2022/23 pripravljajo program Ulične galerije TAM-TAM na Vegovi. Cikel dvanajstih razstav  kurira Sanja Vatić.