Retrospektiva potujoče razstave plakatov o strpnosti

Vse do začetka januarja ste si v središču Ljubljane na prostem lahko ogledovali razstavo plakatov o strpnosti. Pogled nazaj in naprej izpod peresa mlade umetnoste zgodovinarke in ljubiteljice plakatov Tamare Mateša.

Bolje bo in mi bomo boljši.

Čudni časi so za obisk razstav. Vrstijo se virtualni poskusi, ampak, gotovo se boste strinjali, to ni to. Še dobro, v resnici, kako zaskrbljujoče bi bilo šele, če bi se z lahkoto dalo nadomestiti dejanski, čisto pravi obisk. Ena izmed alternativ je bila tudi obisk plakatne razstave Strpnost. Plakate so oblikovale priznane grafične oblikovalke in oblikovalci z vsega sveta, razstavo je kuriral Mirko Ilić, na ploščad pred ljubljanski Figovec pa jo je pripeljal TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Mladi zmaji. Postavljena je bila na prostem, zato pod masko ni bilo vroče, in ves čas je bila odprta, zato je bilo treba pohiteti le toliko, da je zunaj še svetlo.

Med sprehodom do Figovca obiskovalca prevzame znan občutek, ki ga mnogi tako zelo pogrešamo: hej, na razstavo grem, dejansko grem, ne »s kavča« grem, ko v resnici ne grem nikamor, na čisto pravo, »točno tu pred mojimi očmi je« razstavo. Plakatna razstava nam je ponudila še en poznan in pogrešan občutek, tistega, ko stoječ pred delom začutiš, da se nekaj premakne. In ta razstava premika, v resnici razbija.

Plakati potujoče razstave nagovarjajo k strpnosti tako, da opozarjajo na različne nestrpnosti. Med njimi je plakat, ki nas, vzorno strpne Evropejce, zalije z vedrom ledene vode in skupaj z našimi opevanimi ideali postavi na laž. Nad čolnom, s katerim bežijo migranti, je izpisano »Europe« z rešilnim jopičem za črko o, spodaj pa preprosto sporočilo, ki zaskeli: »Tolerance is life.« Strpnost je življenje. Strpen si, ko tako deluješ, besede (in plakati) niso dovolj. Idejo dopolnjuje španski plakat, na katerem je neomajna strpnost iz kamna razbita na koščke. To počnemo, namesto da bi rajši razbili stereotipe, predsodke, vse zmotne ideje. Analogijo, po kateri bi v resnici morali na koščke drobiti nekaj drugega, pospremi zeleno ozadje – morda še ni vse izgubljeno. Ampak, zakaj hudiča je tako težko? Ker je lažje razbiti atom kot predsodek, pojasnjuje naslednji plakat. Strpnost je pomemben in uresničljiv cilj za 2021, zato je sporočilo plakatne razstave tudi lepo voščilo za leto, ki prihaja. Bolje bo in mi bomo boljši. Tamara Mateša, TAM-TAM Inštitut

Razstava plakatov na Figovcu je bila del projekta Poster Tolerance show, ki je gostoval že v 30ih državah in poslal sporočilo o družbeni sprejemljivosti več kot 150.000 ljudem. Projekt znanega grafičnega oblikovalca Mirka Ilića odpira pogovor o vključenosti, ki se lahko začne šele na temeljih strpnosti in uporablja edinstveno moč oblikovanja, da nas opomni kaj vse imamo skupnega.