UG 2021 | #6: Potovanje/ Delo

V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi smo z Javnim zavodom Mladi zmaji odprli šesto razstavo iz cikla Odnos.

Wanderlust /ˈwɒndəlʌst/: samostalnik, ki označuje močno željo po potovanju.

foto: Jon Žagar

Potovanje je še vedno najlažji način za povezovanje z novimi ljudmi po svetu. Biti v novem mestu, brez udobja doma in vseh ljudi, ki jih poznaš. Na neki točki nekomu pač moraš reči “Živjo!”

foto: Jon Žagar

Navadno gremo, da nekam pridemo. Včasih gremo, samo za to, da gremo. Nekam ali pa kamorkoli. Spet tretjič brezglavo vandramo po svetu in iščemo višji smisel. Razmerje med potovanjem in delom že dolgo več ne kaže zgolj v prid turističnemu hedonizmu. Ali pač?

foto: Jon Žagar

Biti digitalni nomad je sanjsko delo za tiste, ki radi potujejo. Vendar iskanje (in vodenje!) službe, ki ustreza osebnosti, ciljem in pustolovskemu življenjskemu slogu, ni enostaven podvig. Na mestu je citat znanega alpinista, Nejca Zaplotnika: “Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.”

foto: Jon Žagar

Tokrat so pot od ideje, prijave in razstave prehodili:

Petja Novak / Pot s severa / V umetniško monografijo kataloga je naredila intervencijo. Knjigo je spremenila v skicirko idej in jo vzela na pot proti Švedski, potovala je s tovornjakom. Med potovanjem risala tovornjake na cesti, ki so potovali pred tovornjakom v katerem je sedela sama. Iz knjige v kateri so kremšnite, je te spremenila v tovornjake in iz skic v knjigi so nastale grafike v prvi vrsti zgoraj. V spodnji vrsti so skicirani tovornjaki vzeti iz knjige.

Valentina Stanković / Awfully big adventure / Fotografija je nastala spontano, kot odskočna deska nadaljno delo. Prvi teden obiska družine v tujini, se je avtorica odločila preizkusiti nov fotoaparat, ki ga je kupila z namenom, da bi ustvarjala fotografije višje kvalitete. Tako so se t.i. počitnice dejansko prelevile v delo, slika pa je sedaj lep spomin na ta začetek.

foto: Jon Žagar

Ferdi Jajai / Road to Berlin / Avtor je idejo za plakat dobil, ko je bil na poti v Berlin. Ni veliko spal, zato je lahko veliko premišljeval. Zaradi nespečnosti se stvari na poti niso med seboj povezovale, nič ni imelo smisla … vse je začelo postajati vizuelno abstraktno.

foto: Jon Žagar

Razstavo bomo otvorili v ponedeljek, 30. 8., ob 17. uri. Sami pa si jo na popotovanju po Ljubljani lahko ogledate do 24.9. 2021, vse dni v tednu, 24 ur na dan.

Na ogled: od 30. 8. do 27. 9. 2021| Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koproducent: Javni zavod Mladi zmaji

Ulična galerija na Vegovi je del kulturne četrti Soteska.