Vrečka na vrečko – se splača?

Tamtamovci smo se po lanskoletnem okoljevarstvenem projektu ‘Voda = Ekologija = Varčevanje’ letos odločili za …

…. tematiko, ki prebivalce Slovenije preko mestnih plakatov opozarja na nesmotrno uporabo ter škodljive vplive plastičnih vrečk na okolje in naravo.

Projekta sta se na našo pobudo lotila neprofitno Ekološko društvo Eco Vitae, ki se ukvarja z ozaveščanjem javnosti o okoljskih problematikah, ter oblikovalski studio Lukatarina. K sodelovanju je pristopila tudi iniciativa Mula, plod sodelovanja že omenjenega društva in oblikovalskega studia, ki je slovenskemu trgu ponudila kakovostne, v Sloveniji izdelane nakupovalne vrečke iz blaga ter tako na svoj način pripomogla k zmanjšanju problematike odpadnih plastičnih vrečk.

Plastične vrečke so velik potrošniški problem, saj se jih dandanes porablja v izjemno velikih količinah. Podatki kažejo, da povprečen Slovenec porabi okoli 150 – 300 vrečk na leto.

Kako lahko sami vplivamo na porabo plastičnih vrečk?

• Zmanjšaj

Preden greste v trgovino, prinesite vrečko, ki ni narejena iz plastike (papir, blago, biorazgradljive vrečke, ‘cekarji’), s seboj. Tako boste prekinili krog proizvodnje plastičnih vrečk in onesnaževanje našega okolja z njimi najbolj učinkovito.

• Ponovno uporabi

Vsako plastično vrečko, kateri se ne morete upreti, uporabite večkrat. Ne priporočamo vam, da jo uporabite za odlaganje bioloških odpadkov, saj plastične vrečke niso biorazgradljive. S tem onesnažite kompostno zemljo, ki jo pridobivajo z biološkimi odpadki.

• Predelaj

Odpadne plastične vrečke odlagajte v zabojnik za embalažo. Pozanimajte se pri občinski javni gospodarski službi, ki na vašem območju odvaža komunalne odpadke.

Recite NE plastičnim vrečkam!