10. Plaktivat spodbuja branje in bralno kulturo

V nacionalnem mesecu skupnega branja, ki poteka od 8. septembra do 8. oktobra 2018, ponovno opominjamo na pomen branja knjig, ki je bila tudi tema 10. natečaja Plaktivat z naslovom “Pusti knjigi, da te odpelje.”

Cilj desetega natečaja Plaktivat, ki ga je družba TAM-TAM pripravila v sodelovanju z zavodom Divja misel, je bil poiskati mestni plakat, ki bo ljudi ponovno navdušil nad branjem knjig in jih spomnil, da je branje prijetna in pozitivna izkušnja.

Na natečaj, ki je širil zavest o pomenu branja knjig, je bilo prijavljeno rekordno število del (229). Med 123 prijavitelji jih je bilo 53 iz Slovenije, 70 pa iz tujine. Rešitve so prispele iz Slovenije, Irana, Turčije, Kitajske, Belgije, Hrvaške, Češke, Nemčije, Finske, Indije, Italije, Portugalske, Romunije, Rusije, Srbije, Ukrajine, Nizozemske, Litve, Šrilanke, Kolumbije, Kanade, Madžarske, Velike Britanije, Indonezije in Združenih držav Amerike.

Foto: Iztok Lazar, NLB d.d.

Prvič je na natečaju za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat zmagalo delo, ki je prispelo iz tujine. Strokovno komisijo je prepričal mestni plakat z naslovom “Deep into the book”, katerega avtor je Ata Mohammadi iz Irana.

“Zmagovalno delo na nevsiljiv in pozitiven način povabi k temi natečaja. Pri tem tako kot tudi dobra knjiga buri domišljijo gledalca oziroma bralca. Ker je aktualnost eden pomembnejših parametrov sodobnega oglaševanja, pa nas prav tako spodbuja, da na svoje obmorske ali gorske poletne počitnice vzamemo vsaj eno dobro knjigo. Ta bo našo glavo osvežila bolj kot globine morja ali veličine gozda.” je o izbiri zmagovalca povedal predsednik žirije Robert Bohinec.

Zmagovalec je od 29. junija 2018 dalje predstavljen na TAM-TAM plakatnih mestih po vsej Sloveniji, vsa prejeta so objavljena objavljena na naši Facebook strani.

Izbor najboljšega plakata je opravila strokovna komisija v sestavi: Robert Bohinec – Futura DDB, Petja Montanez – Publicis, Gregor Žakelj – VBG, Kristijan Andoljšek – Innovatif, Blaž Kocjančič – Internavti, Tina Popovič – Divja misel in Blaž Gregorin – TAM-TAM.

Zmagovalno delo “Deep into the book.” Avtor: Ata Mohammedi

Vsa prijavljena dela.