• Aktualno
  Ulična galerija MB, Židovska ulica,
  3. 12.– 30. 12. 2022

  UGMB // Luka Murovec: Pohorski biser

  Nekoč je svet razlagala in življenje usmerjala mitologija. Na pohorskem hribovju so francoski raziskovalni zdravniki že v 18. stoletju prepoznali neobičajno veliko število vračk in čarovnikov, nerazumljivih obredov, čudaških običajev in izjemno duhovno predanost k spoštovanju skrivnostnih gozdnih bitij.

  Več
 • Aktualno
  Vegova ul., Ljubljana,
  29. 11.–19. 12. 2022

  UGLJ // Kristina Paunovski: Novi prostori

  Projekt Novi prostori preizprašujejo razpoložljivost prostora za umetniško delo v mestu, ki je polno številnih izjemnih in funkcionalnih, a nedosegljivih prostorov.

  Več
 • Aktualno
  Layerjeva hiša, Kranj,
  29. 11.2022–31. 1. 2023

  Zavod CCC: MI:ZA – najboljši kruh je tisti, ki ga delimo z drugimi [pH]

  Projekt MI:ZA – najboljši kruh je tisti, ki ga delimo z drugimi je izpeljanka skupnostnega dela MI:ZA, ustvarjenega v umetniškem gibanju Hiša na hribu.

  Več
 • Aktualno
  Plakatna galerija TAM-TAM, Park slovenske reformacije,
  25. 11.–25. 12. 2022

  ANIMIRAJTE PRIHODNOST (Razstava plakatov razširjene resničnosti)

  Preko natečaja je Animateka pozvala umetnike, naj pošljejo svoja sporočila in vizije na temo »animiranja prihodnosti«. Prispela so dela, ki so kritična do vpliva potrošništva na okolje.

  Več
 • Ulična galerija MB, Židovska ulica,
  12. 11.–3. 12. 2022

  #7 UGMB // Goran Turnšek: Velikonočna zabava

  Plesalec in fotograf Goran Turnšek (1978, Ptuj) je po končani plesni izobrazbi v plesnem klubu Pingi v Mariboru in De Theater School v Amsterdamu v petnajstletni plesni karieri plesal na mednarodnih odrih v koreogafiji ‘Tragic Torso’ Belgijca Pieta Rogia ter ‘Fold’ in ‘Imperium’ Madžarke Krisztine de Chatel. Leta 2015 je s pomočjo plesnega programa Omscholingsregeling s Cum Laude končal fotografsko šolo na Fotoacademie Amsterdam s foto projektom ‘Jakob.’ Trenutno dela kot samostojni umetnik.

  Več
 • Layerjeva hiša, Kranj,
  11. 11.–1. 12. 2022

  UGKR // Klara Perušek: Sami sebi [pH]

  Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Zavoda Carnice in TAM-TAM Inštituta. V sezoni 2022 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, izbranih na odprtem pozivu z osrednjo temo Prihodnost hrane [pH].

  Več
 • Plakatna galerija TAM-TAM, Park slovenske reformacije,
  28. 10.–24. 11. 2022

  Fizične manifestacije: plesno-somatski raziskovalni projekt

  Fizične manifestacije, ki jih je Snježana Premuš razvijala med leti 2012–2022, so večplastne. V njihovem okviru povabljeni umetniki, raziskovalci in gledalci razvijajo različne oblike delovanja, kot so laboratoriji, delavnice, instalacije, obratovalnice z različnimi možnimi rezultati, dokumenti, predstavami in interaktivnimi prostori (fizični ali virtualni).

  Več
 • Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
  26. 10.–28. 11. 2022

  UGLJ // Julija Brajnik Volčič: Okovi svobode

  Razstava je nastala v produkciji študentov AVA – Akademija za vizualne umetnosti, ki v sezoni 2022/23 pripravljajo program Ulične galerije TAM-TAM na Vegovi.

  Več
 • Ulična galerija TAM-TAM, Židovska ul. Maribor,
  7. 10.–11. 11. 2022

  #6 UGMB // Borut Popenko: Osebna datoteka M. Š.  

  GT22 je za Ulično galerijo TAM-TAM v Mariboru razvil cikličen kuratorski princip, po katerem vsak umetnik, ki se samostojno predstavi v tekočem razstavnem letu, izbere poljubnega avtorja ter tako postane kustos razstave v prihajajočem letu.

  Več
 • Plakatna galerija TAM-TAM, Park slovenske reformacije,
  4.–27. 10. 2022

  Podobe Liffa

  Ob 33. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu bo v Plakatni galeriji TAM-TAM v Parku slovenske reformacije na ogled razstava Podobe Liffa – Logo Liffa skozi čas.

  Več
 • Layerjeva hiša, Kranj,
  30. 09. - 10. 11. 2022

  UGKR // Ecce Homo: Figura v novi realnosti (MFLUK 2022)

  Tokratna razstava v Mergentalerjevi ulični galeriji je del 11. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj, ki ga organizirata Likovno društvo Kranj in Zavod za turizem in kulturo Kranj. Razstavljajo: Carla Sutera Sardo, Sven Pfrommer in Igor Vitomirov.

  Več
 • Vegova ul., Ljubljana,
  27. 09. – 24. 10. 2022

  UGLJ // Nicola Biagetti: Črta, koda, točka

  Razstavljeni triptih izhaja iz sprehoda ob delu reke Ljubljanice. Avtorjeve korake spremljala GPS naprava, ki kodira informacije, ki jih je neposredno posnel sledilnik, avtor pa zabeležil na različnih referenčnih točkah.

  Več
 • Vegova ul., Ljubljana,
  30. 8.–26. 9. 2022

  UGLJ // Sebastjan Skutnik: FAZA Re-konstrukcije

  Projekt FAZA Re-konstrukcije je aktualni prikaz slovenske prestolnice v poletnih mesecih, v času dopustov in počitnic. Ko mesto pričnejo oblegati trume turistov, se na njihovih zasluženih dopustniških destinacijah ti kot tudi lokalno prebivalstvo soočajo z gradbenim razdejanjem, ki obljublja novo podobo zasebnih in javnih površin.

  Več
 • Plakatna galerija TAM-TAM, Figovec, Ljubljana,
  2. 9.–3. 10. 2022

  29 črk za 25 let – razstava ob 25. obletnici tipografskih delavnic Tipo Brda

  Skupina študentov arhitekture in oblikovanja se je poleti 1997 skupaj s profesorjem Lucijanom Bratušem, ki je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani poučeval kaligrafijo in tipografijo, odločila prodreti v skrivnost oblikovanja črkovnih vrst. Iz te pobude je v Šmartnem v Goriških Brdih tako začela z delom prva tipografska delavnica Tipo Brda

  Več
 • Židovska ulica 1, Maribor,
  10. 9.–7. 10. 2022

  #5 UGMB // PIONIR

  PIONIR je vračanje k osnovam skozi vsebino in tehniko. Opustelo, izropano in golo zemljo najprej naselijo pionirji.

  Več
 • Layerjeva hiša, Kranj,
  24. 8.–25. 9. 2022

  UGKR // KRANJ FOTO FEST 2022 – Še en sončen dan blizu vrat pekla

  Ulična razstava Ludwiga Nikulskega (1989, Nemčija) v ulični galeriji TAM-TAM na Mergentalerjevi ulici v Kranju je del razstavnega programa festivala Kranj Foto Fest 2022.

  Več
 • Ulična galerija MB, Židovska ulica,
  15. 7.–9. 9. 2022

  UGMB // Sanja Ajdišek – Evropa in bik

  Vrečka iz porcelana, volovski komat in podboj vrat so del prostorske postavitve »Povabilo na iniciacijo (Evropa in bik)«

  Več
 • Figovec,
  2. 8.–1. 9. 2022

  Enfants terribles

  TAM-TAM Inštitut je h kuriranju razstave povabil oblikovalca in umetnika Primoža Zorka, prejemnika vrste nagrad za plakate, ki so zaradi svojega nekonvencionalnega oblikovanja bili pogosto deležni nerazumevanja, neodobravanja in burne debate.

  Več
 • Vegova ul., Ljubljana,
  26. 7.–29. 8. 2022

  UGLJ // Luka Rep: SAMO-NADZOR

  Pojav video nadzora v javnem prostoru ni nov koncept, vendar ta s povečanim številom tako občinskih kot zasebnih videonadzornih kamer dobiva nove razsežnosti.

  Več
 • Vegova ul., Ljubljana,
  28. 6.–25. 7. 2022

  UGLJ // Manca Žitnik – Zunaj / Znotraj

  Koliko različnih ključev, izkaznic, kartic in vstopnic potrebujemo vsak dan, da lahko prosto prehajamo po javnem prostoru? Avtorica Manca Žitnik je v obdobju dveh mesecev opazovala in beležila vse ‘ločnice’ med javnim prostorom v zasebni lasti ter občim javnim prostorom.

  Več
 • Figovec, Ljubljana,
  1. 7.–31. 7. 2022

  Študenti za strpnost

  Razstava Študenti za strpnost izhaja iz odmevnega projekta Strpnost svetovno priznanega hrvaškega oblikovalca Mirka Ilića ter je plod uspešnega mednarodnega sodelovanja štirih evropskih univerz.

  Več
 • Ulična galerija Maribor, Židovska ul.,
  17. 6.–16. 7. 2022

  UGMB // Miha Šubic – Astronavt gre na večerjo

  Na večerji se zberejo astronavt in njegovi prijatelji;
  Peščena ura se obrne, vampir se v špagete zvrne.
  Skrivni gost prihaja, vprašanje identitete ostaja.

  Več
 • Layerjeva hiša, Kranj,
  10. 6.–13. 8. 2022

  UGKR // CUTOUT – Krik iz tišine (KAOS 2022)

  Festival kolaža CUTOUT je prvi kolažni projekt v Ukrajini. Cilj festivala je promovirati kolaž kot sestavni del sodobne umetnosti.

  Več
 • Vegova ul. Ljubljana,
  31. 5.–27. 6. 2022

  UGLJ // Hannah Koselj Marušič: LULAT ME!

  Projekt LULAT ME! avtorice Hannah Koselj Marušič opozarja na problematiko neenakosti med moškimi in ženskami v možnostih opravljanju ene najosnovnejših bioloških potreb v javnem prostoru.

  Več
 • Plakatna mesta po Ljubljani,
  20. 5.–30. 5. 2022

  KipAktiviti II. / Intervencije študentk kiparstva v javni prostor

  Proces afirmacije kiparstva poleg izobraževanja in ustvarjanja nujno vključuje različne načine komunikacije in prezentacije. KipAktiv je ustvarjalni projekt študentk podiplomskega študija kiparstva ALUO, ki se zavzemajo za izboljšanje položaja kiparstva, področja, ki je danes pri nas deficitarno, ter za krepitev nivoja kritike, produkcije, odkupov in naročil.

  Več
 • Plakatna galerija Figovec,
  3. 6.–30. 6. 2022

  BIOFILIJA II

  V sodelovanju s platformo Poster Territory vam v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec predstavljamo 2. del mednarodne razstave plaktov Biofilija.

  Več
 • Figovec, Ljubljana,
  29. 4.–31. 5. 2022

  Razstava nagrad Brumen

  V sodelovanju s Fundacijo Brumen v plakatni galeriji TAM-TAM predstavljamo prejemnike nagrad Brumen, najboljše oblikovalske projekte zadnjih dveh let.

  Več
 • Vegova ul. Ljubljana,
  26. 4.–31. 5. 2022

  UGLJ // Teja Gregorič – To ni politično

  Razstavljene fotografije Teje Gregorič obeležujejo mestne predele Ljubljane, kjer so se več kot dve leti odvijali protivladni protesti. Poglavitni predeli, kot so Trg Republike, Prešernov trg, Kongresni trg ter Slovenska in Tivolska cesta, so strateške točke, kjer so potekali shodi.

  Več
 • Židovska ul., Maribor,
  6. 5.–6. 6. 2022

  UGMB // Miha Horvat – DOKUMENT ŠT. 8 / POETIČNI ARHIVI

  Poetični arhivi so kolekcija, ki se neprestano razvija in dopolnjuje. V njih se arhivirajo različne institucije, materiali, umetniška dela, intimni predmeti, tuje gradivo, fotografije.

  Več
 • Layerjeva hiša, Kranj,
  6. 5.–4. 6. 2022

  UGKR // Dorotea Dolinšek, TerraPort – Infographics [pH]

  Skoraj vsaka tehnologija ali storitev, razvita za radikalno okolje vesoljskega potovanja, se je izkazala za mejnik tudi na našem planetu. Avtorica Dorotea Dolinšek je projekt TerraPort zasnovala navdihnjena z najnovejšimi prizadevanji astrobiologije in scenarijev teraformiranja v vesoljski industriji kot izjavo o paradigmi radikalne skrbi za druge, za živali, rastline, ljudi in planet kot celoto.

  Več