Petja Montanez: Kreativna tipografija – 44 dni veselja

V Mergentalerjevi Ulični galerji v Kranju se s Kreativno tipografijo v mesecu novembru predstavlja Petja Montanez.

Petja Montanez: Kreativna tipografija – foto: Maša Pirc

Kreativna tipografija – 44 dni veselja je ročno-tipografski projekt umetnice Petje Montanez, za katerega je navdih dobila nekegega ustvarjalnega dne. Med vsakodnevnim stresom se je odločila, da bo svoj dan začela s kreativno mantro. Ker se avtorica navdušuje nad tipografijo in naravnimi materiali, je bila rojena ideja „črka na dan”. Vsak dan je po instinktu izbrala določen material, s katerim je oblikovala in izrazila eno črko abecede. Njena mantra se je začela v pisarni, preden je začela z delom, in nadaljevala doma, ko je imela vsaj 10 minut prostega časa. Oblikovano črko je takoj ko je bila sestavljena, objavila na družbenih omrežjih. Tako je bila abeceda narejena v 44 dneh. Kasneje je za prijatelje začela sestavljati cela imena, misija doniranja imen pa še vedno poteka.

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Petja Montanez deluje v svetu oglaševanja, kjer je doma že 20 let. Kot umetniška vodja je delala za različne oglaševalske agencije, trenutno za Publicis Slovenia. Za svoje delo je bila mnogokrat nagrajena na slovenskih in mednarodnih festivalih (Golden Drum, Cresta, Moscow International Advertising Festival, New York Advertising Festival, Ballcanes, Sempel…). Je prejemnica nagrade za najbolje oblikovano naslovnico albuma in nagrade za odličnost (Design Annual 42, Communication Arts, Brumen). Bila je tudi članica žirij (festival Cresta, New York Festival, Outstanding) in prva ženska predsednica žirije slovenskega oglaševalskega festival SOF. Pri njenem delu jo vodi misel, da nekatere oglaševalske kampanje lahko resnično spreminjajo svet. To je tudi razlog, da je velika ljubiteljica dobrodelnih oglaševalskih akcij. Nekatere od njenih zadnjih kampanj za Amnesty International in za Unicef so bile odmevne in deležne pozornosti na oglaševalskih festivalih v Sloveniji in tujini, predvsem pa so zares pomagale uresničiti zadane cilje.

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Odprtje: torek, 7. 11. 2019 ob 19:00 | Na ogled: 30. 11. 2019 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Ulično galerijo podpira Tektonik kraft pivovarna. – foto: Maša Pirc