Alen Ožbolt ~ Črne zastave

Ali gledamo ven ali gledamo not? Kaj vidimo in kaj gledamo? Kaj zares vidimo in kaj zares gledamo? Živimo v svojih glavah, ali vidimo – gledamo s svojimi očmi?

Zastava, objekt, ki se v različnih formah pojavlja že od antičnih časov kot pripomoček za signaliziranje v okviru vojaških manevrov /vexilloid/ tokrat zaživi na površini, ta pa nas skuša ogoljufati za dojemanje najpomembnejše naloge zastave – gibanja. Zato avtor naredi printe zastav, ki formalno izvirajo iz Old Glory, s tem da agresivnejšo rdečo zamenja črnina. Ta jim daje občutek organskosti, ki nadomešča plapolanje, se seseda vase, diha, obenem je to tudi radikalnejša anarhistična črna. Tematiziranje realnosti v prepletu s snovanjem nove realnosti.

Črne zastave ~ Alen Ožbolt (foto: Jože Suhadolnik)

“Grafika je po svojem izvoru in tradiciji ‘črna umetnost’. Bellevue je pogled na svet, ki je lep. Vendar za vse oči ni kruha. Gledamo prej, gledamo zdaj in gledamo potem. Ali gledamo ven ali gledamo not? Kaj vidimo in kaj gledamo? Kaj zares vidimo in kaj zares gledamo? Živimo v svojih glavah, ali vidimo – gledamo s svojimi očmi? Naše oči sanjajo. Modernisti so rekli: je, kar je; to kar vidiš, je to kar vidiš. Danes velja ravno obratno: kar vidiš, ni to kar vidiš,” razmišlja avtor razstave, Črne zastave / Black Flags, Alen Ožbolt.

Alen Ožbolt (foto: Jože Suhadolnik)

Otvoritev: petek, 24. 04. 2015, ob 17ih // Vegova ulica, Ljubljana