Alla Sinkevich: Eksistencialni nomad / Existential Nomad [BIEN21]

V Mergentalerjevi Ulični galeriji v Kranju se med 3. in 30. septembrom 2021 predstavlja Alla Sinkevich z razstavo Eksistencialni nomad / Existential Nomad v okviru BIEN21.

Serija “Eksistencialni nomad” je odraz sodobne družbe in osebne izkušnje migracij. Fotografije odražajo sodobne pojave, kot so globalizacija, migracije, kapitalizem in odkrivanje sebe. Serija temelji na načelu gnezdilk: vsa oblačila se lahko položijo druga na drugo, zunanje pa lahko obložijo notranje plasti. Vsaka plast temelji na tradicionalnem oblačilu, ki se prenaša skozi generacije in ostane skoraj nespremenjeno. To so na primer tunika, kaftan in ogrinjalo. Pri kreacijah so bile uporabljene samo naravne tkanine in materiali: lan, volna in reciklirano usnje, ter tehnike ročnega šivanja, mokrega polstenja in barvanja. Predstavljena oblačila ne bodo šla iz mode, temveč bodo živela z uporabnikom in se tako lotila sodobnih svetovnih vprašanj prekomerne porabe in onesnaženja.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Nagrajena trajnostna oblikovalka Álla Sinkevich z multikulturnim ozadjem deluje na področju Umetnostne mode z močnim poudarkom na trajnosti. Álla se je rodila v Ukrajini, šolala v Belorusiji, sedem let je živela in delala na Irskem, trenutno pa študira na magistrskem programu modnega oblikovanja na Danski kraljevi akademiji v Københavnu.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Na ogled: 3. 9. – 30. 9. 2021 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija: Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.