Ana Maraž: Abeceda [TIPTIH]

Z Layerjeve hišo smo odprli novo razstavo na temo tipografije. S tiptihom Abeceda se predstavlja Ana Maraž. Razstava je del 8. mednarodnega festivala likovnih umetnosti ČRNO in BELO.

Znotraj abecede, ki je neke vrste povezovalni dejavnik in instrument, uporabljajoč črko kot simbol, in je potemtakem hkrati banalna in esencialna, Ana Maraž izbira med preprostostjo ter kompleksnostjo podobe in pojma, ki ga ta predstavlja. Ilustratorka se je prepoznala v umetniški izjavi ameriškega umetnika Johna Baldessarija o prestopanju med težnjama po enostavnosti in zapletenosti. Prvo je materializirala v izbiri črno bele lestvice, na katere pot angažiranega raziskovanja se je podala že v času študija. Skozi njeno bogatost izrazoslovja in skozi luščenje zunanjih plasti predmeta se ji je izrisala tudi oblika, kompleksna ter zgoščena v preprostem in enostavnem. Znotraj črte, konture, ki jo ilustratorka praviloma »riše s škarjami«, se s kontrastnimi črninami in belinami polnijo podobe, pri čemer se odraža ravnovesje v soočanju linije in ploskve. Izziv, ki ga zastavljata barvna izčiščenost in formalna poenostavitev, je postal osnova pri ustvarjanje likovnega izraza, obenem pa sta izbira črno bele ilustracije ter stiliziranost oblike odgovor avtorice na prenasičenost dandanašnjega sveta z materialnim, ugovor zoper potrošniško miselnost nasploh.- Tanja Cigoj (katalog razstave Ana Maraž. Dolgočasna ljubezen, Pilonova galerija Ajdovščina, februar – marec 2019)

Ana Maraž: Abeceda – foto: Maša Pirc

Ana Maraž je bila rojena leta 1985 v Šempetru pri Gorici. Leta 2011 je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na Oddelku za likovno pedagogiko pri profesorju Zdenku Huzjanu in dr. Beatriz Tomšič Čerkez. Deluje na področju ilustracije, slikarstva in oblikovanja. Za svoja dela je prejela več nagrad in priznanj, najpomembnejše – Priznanje Hinka Smrekarja na 11. Bienalu slovenske ilustracija leta 2014. Njena dela so bila objavljena v publikacijah v Sloveniji, Avstraliji, ZDA in na Japonskem. Razstavljena Abeceda letos izhaja v reviji Ciciban v rubriki Moj slovar.

Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU)(Sekcija ilustratorjev) ter Društva likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP). Kot samozaposlena v kulturi živi in ustvarja v Vipavi.

[TIPTIH] je del 8. mednarodnega festivala likovnih umetnosti ČRNO in BELO, ki poteka od 26. 9. do 3. 11. na različnih lokacijah v Kranju.

Odprtje: torek, 1. 10. 2019 ob 19:00 | Na ogled: 31. 10. 2019 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.