Arjan Pregl ~ Tri Brade

Delo Arjana Pregla se giblje v prepletu treh ključnih vsebin: konstruktivne kritike teorije umetnosti, humorja in politične angažiranosti, vsa tri idejna izhodišča pa se dotikajo in udejanjajo predvsem v polju slikarstva.

V sredo, 23. decembra, bomo odprli še zadnjo letošnjo razstavo v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi. Ob 17:00 nas bo ob svojem delu pozdravil priznani umetnik Arjan Pregl, ki navdušuje s slikarstvom, grafiko, ilustracijo, oblikovanjem in pisanjem.

Arjan Pregl ~ odprtje razstave (foto: Gregor Kerle)

Arjan Pregl je rojen 5. julija 1973 v Ljubljani. Leta 1998 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec in profesorja Bojana Gorenca. Leta 2001 je na isti akademiji zaključil magistrski študij slikarstva pod mentorstvom profesorja Gorenca. Zadnji semester magistrskega študija slikarstva je obiskoval na IUP Indiana University of Pennsylvania (ZDA). Nato je vpisal magistrski študij grafike in ga pod mentorstvom profesorja Lojzeta Logarja končal leta 2004.

Delo Arjana Pregla se giblje v prepletu treh ključnih vsebin: konstruktivne kritike teorije umetnosti, humorja in politične angažiranosti, vsa tri idejna izhodišča pa se dotikajo in udejanjajo predvsem v polju slikarstva. Imel je 30 samostojnih razstav in še veliko več skupinskih doma in po svetu.

Razstava Tri brade Arjana Pregla na Vegovi – Ljubljana (foto: Gregor Kerle)

Tri podobe, ki jih je pripravil za TAM-TAMovo Ulično galerijo na Vegovi, niso vezane toliko na kraj (dandanes je svet podob globalnejši kot kdajkoli prej), ampak na čas: na čas, ko so družbene razmere zopet aktualizirale Marxa, na čas, ko se praznuje rojstvo Kristusa (in obenem, ko si religije zopet želijo močno sooblikovati družbo) in čas dobrih (kapitalističnih) mož, ki spodbujajo potrošnjo. Trije bradači torej, ki zaznamujejo čas konca decembra (in čas, ki sledi koncu zgodovine).

Otvoritev: sreda, 23. 12. 2015, ob 17ih // Vegova ulica, Ljubljana