Blaž Vurnik & Zoran Smiljanić: Ivan Cankar: Podobe iz življenja

Ali res o Ivanu Cankarju vemo že prav vse? Vljudno vabljeni na ogled razstave Ivan Cankar: Podobe iz življenja v kranjsko Ulično galerijo, ki smo jo odprli v soboto, 8. 12.

Zoran Smiljanić – foto: Črt Štrubelj

Letos mineva 100 let od smrti Ivana Cankarja, največjega literata slovenske moderne. Na Mergentalerjevi ulični galeriji se ga spominjamo s Striptihom Zorana Smiljanića in Blaža Vurnika: Podobe iz življenja.

Foto: Črt Štrubelj

To je zgodba o možu, ki je opisal slovensko stoletje, čeprav ga je izkusil le droben del. O možu, ki je ustvaril neizčrpno zalogo metafor, ki opisujejo slovenskega človeka, slovenski narod, naš odnos do sveta in našo preteklost, ki je bila zanj še nedoživeta prihodnost.

Risba je delo Zorana Smiljanića, zgodbo pa je pripravil kustos za novejšo zgodovino dr. Blaž Vurnik.

Odprtje razstave – foto: Črt Štrubelj

Striptih prikazuje jagodni izbor prav posebnih trenutkov iz 144 strani stripovske biografije Ivana Cankarja: Podobe iz življenja. V črno-belem Striptihu nam avtorja predstavita slikovite zanimivosti v njegovem življenju, sodobnikih in času slovenske družbe.

Cankarjeva dela več kot sto let kasneje še vedno ostajajo zelo aktualna.

Odprtje razstave – foto: Črt Štrubelj

Odprtje: sobota, 08. 12. 2018 ob 12:00 | Na ogled: 31. 01. 2019 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija: Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Pivo Tektonik Normal – foto: Črt Štrubelj