Dogaja se / It is Happening #2: Klara Debeljak

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi se nadaljuje. V torek, 10. 4. 2018, smo z zavodom Muzej in galerije mesta Ljubljane odprli drugo razstavo iz cikla Dogaja se / It is Happnening. Predstavila se je Klara Debeljak s triptihom ilustracij Sence.

Odprtje razstave Klare Debeljak – foto: Andrej Peunik / MGML

Klara Debeljak, v Ljubljani rojena likovna ustvarjalka, katere del družine je iz San Francisca, trenutno končuje študij humanističnih ved v Pragi. Po končani oblikovni gimnaziji je individualno razvijala odnos do likovnih medijev, od kolažev in stenskih poslikav do ilustracije na osnovi mešanja digitalnih in analognih tehnik. V karikirani figuraliki vidi igriv način za refleksijo sodobne družbe, poigravanje z različnimi plastmi oziroma prehajanje iz ene v drugo pa jo vseskozi navdihuje.

Odprtje razstave Klare Debeljak – foto: Andrej Peunik

Projekt Sence

Triptih ilustracij upodablja usmerjene množice v okoljih, ki so precej konkurenčno naravnana, vizualno nasičena in globalizirana. Sence se primarno pojavljajo kot odsev upodobljenih materij in kot transparentno stanje figur, skozi katere lahko beremo tudi to, kako neobčutljive ali pa preobčutljive so postale v takšnih okoljih.

Razstava Klara Debeljak: Sence – foto: Andrej Peunik / MGML

Kaj je tisto, kar nas drži na gladini kaotičnega življenja? Občutek skupnosti in utrjenega centra? Smo sence ljudje, razdrobljeni delci (namišljenih) skupnosti, v hitenju in iskanju kdove česa, z redkim dvigom glave, s sramežljivim pogledom, s krhko povezanostjo?
Sence naših zmožnosti, ujete med lovljenje lastnih abstraktnih idej in potreb ter zahteve struktur, ki skoraj nevidno utelešajo moč mnogoterih (avtomatiziranih) družbenih vzorcev.

Pivo Tektonik – foto: Andrej Peunik / MGML

Odprtje: torek, 10.04.2018, ob 17:00 | Na ogled:  07. 05. 2018 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM

Kurator sezone 2018: MGML (zanj: Petra Radoja)

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Več fotografij z odprtja razstave.