Dogaja se / It is Happening #3: Lucija Kržišnik

V Ulični galeriji na Vegovi, ki jo letos soustvarjamo z zavodom Muzej in galerije mesta Ljubljane, smo v torek, 8. 5. 2018, ob 17. uri, odprli tretjo razstavo. V sklopu cikla Dogaja se / It is Happening se je s triptihom mesoamericas y yo predstavila Lucija Kržišnik. 

Lucija Kržišnik – foto: Andrej Peunik/MGML

Predstavitev avtorice

Ni lahko zapisati spremnih besed o avtorici, katere strast do umetniškega in humanističnega poglabljanja s takšno lahkotnostjo obrača njen pogled v mnogo smeri in pri tem ne izgublja fokusa. Morda je likovno tisto primarno polje, avtoričin dom, baza njene refleksije. Naj bo to poteza s čopičem, kompozicija na fotografiji, scenografska postavitev ali kostumografska izbira — njena estetika bo jasno držala vse niti koncepta, misli in občutka, ki stojijo za tem.

Odprtje razstave Lucije Kržišnik – foto: Andrej Peunik/MGML

Njeno senzibilnost in nasmeh na obrazu lahko ogroža le ignoranca do sočloveka, do sobitja. Pogum in predanost jo spremljata po poteh okupiranih območij in begunskih taborišč, kjer se samoiniciativno in aktivno sooča s kroničnim kršenjem človekovih pravic, z marginaliziranimi deli družbe in posledicami državljanskih vojn.

Razstava Lucija Kržišnik: mesoamericas y yo – foto: Andrej Peunik/MGML

Predstavitev projekta 

Likovni triptih, ki ga avtorica predstavlja v Ulični galeriji v domači Ljubljani, mesoamericas y yo, pa je del serije slik, skic in vtisov, ki orisujejo avtoričino doživljanje nedavne ekspedicije po Medmorski Ameriki. Tokrat gre za vizualni hommage, ki njeno ljubezen do barv, zvokov, vonjav, ljudi, kulture in tradicije tega ozemlja prevaja v dvodimenzionalnost. Mesoamericas y yo je pravzaprav dokaz o tem, koliko lepote se skriva za občutljivostjo umetnice v odnosu do okolja in koliko je vreden boj, ki ti ga narekuje lastna bit. Kuratorica: Petra Radoja (za MGML)

Odprtje razstave Lucije Kežišnik – foto: Andrej Peunik/MGML

Odprtje: torek, 08.04.2018, ob 17:00 | Na ogled: 07. 06. 2018 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM

Kurator sezone 2018: MGML (zanj: Petra Radoja)

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Več fotografij z odprtja razstave.