Dogaja se / It is Happening #5: Tinka Leskovšek

Dogajanje v Ulični galeriji na Vegovi se nadaljuje. Razstavni cikel Dogaja se / It is Happening ohranja usmerjenost v subjektivnost in specifiko posameznika. Na peti razstavi cikla, ki ga pripravlja kuratorka Petra Radoja (MGML) se je v torek, 3. 7., ob 17. uri s serijo ilustracij Dlaka predstavila Tinka Leskovšek.

Odprtje razstave Tinka Leskovšek: Dlaka – foto: Andrej Peunik

Moj pogled že nekaj let (ne)hote sledi ilustracijam Tinke Leskovšek. Opazujem njeno linijo, kako se spreminja, kako postaja vse bolj mehka in prodorna. Razmišljam o pomenu in tonu barv, ki jih izbira. Razmišljam tudi o tem, kaj pogojuje njeno izbiro — in navsezadnje moje dojemanje.

Odprtje razstave Tinke Leskovšek – foto: Andrej Peunik/MGML

Nemogoče je odvzeti kontekst, ločiti delo od avtorice. Odraščajoče na tleh Istre, s štajerskim sorodstvom. Delujoče v teatru na področju scenskih umetnosti. Nekaj časa je preživela na Portugalskem, v Španiji in nazadnje v Italiji, tekoče se sporazumeva v jezikih omenjenih dežel in plete socialne vezi med kulturnimi razlikami. Vedno se vrača k obalam Istre in Dalmacije, včasih le s paradižnikom iz Šentjan, ki ga nato posoli z morsko vodo in ugrizne vanj kot v jabolko.

Ko sem jo prvič srečala, sem začutila veliko mero radovednosti, otroške nagajivosti, potrebe po socialnem stiku, pa tudi prisotnost starejšega očesa, ki opazuje od daleč in vidi več. Najina komunikacija je zajela smeri in plasti, ki jih v takšni razsežnosti nisem bila vajena. Imela me je. Kmalu tudi v smehu in solzah.

Razstava Tinka Leskovšek: Dlaka – foto; Andrej Peunik/MGML

Serija Dlaka, ki jo Tinka razstavlja v Ulični galeriji, je korak stran od ilustracij živali, ki jim je zadnja leta posvečala pozornost. Občutek za teksturo in detajle — tudi detajle dlačic živali — je razvijala s pomočjo najtanjših čopičev, kar jih je bilo mogoče najti čez mejo, v Trstu. Medtem pa se triptih pred nami skozi podobe razteza med idejami, pojmi in protipoli; intimno, slečeno, rojstvo — minevanje, hrepenenje, objekt — subjekt. Z izpraznjenim ozadjem, s prostorom za praznino.

Za sočen ugriz v sladkobo robov.
Petra Radoja, kuratorica

Vodja projekta Nataša Sedminek in kuratorica Petra Radoja – foto: Andrej Peunik/MGLM

Odprtje: torek, 03.07.2018, ob 17:00 | Na ogled: 02. 08. 2018 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM

Kurator sezone 2018: MGML (zanj: Petra Radoja)

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Podpira: Tektonik Kraft pivovarna – foto: Andrej Peunik/MGML

Več fotografij z odprtja razstave.