eMe ~ Prehodi

Odgovorno oblikovani uporabni predmeti in izbrani kosi nakita oblikovalskega tandema eMe so izdelani iz plastičnih vrečk in zagovarjajo reciklažo mišljenja, celovitost, skrb za sočloveka in okolje.

Mirjana Batis Mea in Nuša Bernot se na domačem tržišču predstavljata z blagovno znamko eMe. Odgovorno oblikovani uporabni predmeti in izbrani kosi nakita so izdelani iz plastičnih vrečk in zagovarjajo reciklažo mišljenja, celovitost, skrb za sočloveka in okolje. Ime je skovanka iz slogana Eco for me, ki nas nagovarja k premišljenem nakupu zato predstavlja zametek trajnostnega razvoja. Avtorici verjameta, da je kompulzivno potrošništvo produkt masovne proizvodnje na eni strani in razvrednotenih kupcev, ki ne ločijo med željami in dejanskimi potrebami na drugi. Plastična vrečka tako ostaja simbol potrošništva ter samoumevnosti in predvsem izziv za njuno nadaljnje ustvarjanje.

Nuša Bernot in Mirjana Batis Mea (foto: Gregor Kerle)

Linije znamke eMe orisuje posebna estetska nota, ki je velikokrat izražena v črni barvi, unikatnost ter izvirnost in seveda rokodelstvo. Pri oblikovanju mini serij iščeta inspiracijo v njuni okolici, največkrat v naravi, pa tudi družbi in kulturni dediščini. Tesno sta povezani tudi s teksturami, ki so ena izmed odlik samega materiala, velikokrat pa postanejo vodilo za oblikovanje novih kolekcij. Poleg estetske povrhnjice jima je pomembna tudi funkcija oblikovanega izdelka, ki jima predstavlja izziv že pri samem načrtovanju predmeta.

Foto: Gregor Kerle

Otvoritev: petek, 31. 07. 2015, ob 17ih // Vegova ulica, Ljubljana