Guilherme Maglio in Uroš de Gleria: Bordura [TIPTIH]

V kranjski Ulični galeriji  v mesecu maju oživljamo motive slovenskih tradicionalnih vezenin. V sklopu tipografije sta se s  črkovno vrsto Bordura, predstavila grafična oblikovalca Guilherme Maglio in Uroš de Gleria.

Foto: Črt Štrubelj

Grafična oblikovalca ustvarita črkovno vrsto Bordura, ki je sestavljena iz delov vzorcev značilnih slovenskih narodnih vezenin. Z digitalizacijo tradicije oblikovalca na inovativen način oživita motive slovenskih tradicionalnih vezenin.

Foto: Črt Štrubelj

Črkovna vrsta Bordura je barvna črkovna vrsta osnovana na slovenskih tradicionalnih vzorcih vezenin. Izvirni vzorci uporabljajo mrežni sistem (podoben rastru pikslov), ki nama je omogočil vezenine razdeliti na več manjših enot. Te enote sva kasneje preoblikovala v črke razporejene v kodni tabeli.
Vzorci so digitalno poustvarjeni z uporabo različnih kombinacij znakov, ki jih uporabnik poljubno niza. Velike črke so bile dodeljene ornamntom, majhne črke okrasnim trakom, osrednji elementi vezenin pa so na številkah in posebnih znakih. (Guilherme Maglio in Uroš de Gleria)

Foto: Črt Štrubelj

Leta 2016 je format Open Type-SVG (Scalable Vector Graphics) postal industrijski standard za podporo barvnih pisav razvit s strani Adobe in Mozilla.
Barvne črkovne vrste predstavljajo evolucijo digitalne tipografije z uvajanjem novih lastnosti črkovnim vrstam. Omogoča shranjevanje informacij o barvah znotraj pisave in spreminja način interakcije ljudi s črkovno vrsto.

Foto: Črt Štrubelj

Razstava je del dogodkov majskega programa Layerjeve hišeZelena koreNit.

Odprtje: torek, 7. 5. 2019 ob 19:00 | Na ogled: 31. 5. 2019 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.