Izbrani najboljši prvomajski plakati na temo “Prihodnost dela”

Na natečaju za najboljši prvomajski plakat na temo »Prihodnost dela«, ki so ga razpisali Socialni demokrati v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom, je sodelovalo preko 100 del. Avtorica zmagovalnega plakata je grafična oblikovalka Darka Križman.

Ocenjevalna komisija je strokovno pregledala 105 plakatov, ki so v celoti izpolnjevali pogoje natečaja. Najboljše delo je po mnenju komisije oblikovala Darka Križman, avtorico čaka denarna nagrada 1.000 evrov in javna predstavitev na 100 TAM-TAM plakatnih mestih po Sloveniji med 30. aprilom in 6. majem 2021.

Odločitev za zmagovalko je bila soglasna. »Kreativna rešitev upošteva vse zakonitosti dobrega plakata in je žirijo prepričala z močnim sporočilom, ki jasno komunicira problematiko. Z minimalnim posegom v znan rek oz. vzklik “Živel 1. maj, praznik dela” opozarja na kratenje težko pridobljenih pravic delavcev.« utemeljuje izbiro nagrajenega plakata predsednik ocenjevalne komisije Jure Tovrljan.

Organizatorji natečaja so poleg zmagovalnega plakata nagradili še drugo in tretje mesto. Drugo nagrado, 500 evrov, je prejel avtor plakata Delavski grafiti Tomaž Krejačič. Tretje mesto pa sta po izboru komisije zasedla dva plakata. Plakat Kresni novi svet, delo avtorjev Andraža Čelika in Daše Hrvacki, ter plakat Del, delo avtorjev Petra Zabreta in Lenarta Slabeta. Organizatorji so se odločili, da nagrade ne bodo razpolovili, ampak bodo oba plakata nagradili z 250 evri.

Z natečajem »Prihodnost dela« so želeli Socialni demokrati opozoriti na socialni in ekonomski položaj delavk in delavcev v Sloveniji danes in v prihodnje. Na družbenokritični način predstaviti izzive prihodnosti dela, spodbuditi k ponovnemu organiziranju tradicionalnih in novodobnih delavcev v sindikate kot kolektivne oblike zaščite ter delavskega dogovarjanja k kolektivni akciji.

NAGRAJENCI:

  1. mesto: 1. maj; avtorica Darka Križman
  2. mesto: Delavski grafiti; avtor Tomaž Krejačič
  3. mesto: Kresni novi svet; avtorja Andraž Čelik in Daša Hrvacki, Del; avtorja Peter Zabret in Lenart Slabe

OCENJEVALNA KOMISIJA:

  • Jure Tovrljan, kreativni direktor, AV studio, predsednik žirije,
  • Rok Flego, umetniški direktor, Pristop,
  • Matevž Frangež, načrtovanje in komuniciranje, Socialni demokrati,
  • Boštjan Hrovatin, direktor, Fini mediji,
  • Tamara Smolej, vodja odnosov z javnostmi, TAM-TAM

Vsem sodelujočim iskrena hvala za prejeta dela in čestitke za dosežen uspeh!