Jaka Bonča: Tipkopisi [TIPTIH]

V kranjski Ulični galeriji se s tiptihom Tipkopisi predstavlja Jaka Bonča. Z Layerjevo hišo smo novo razstavo posvečeno tipografiji odprli v soboto, 7. 9. 2019.

Jaka Bonča – foto: Maša Pirc

“Uporabil sem barvo. Skozi skoraj vso zgodovino je bila barva zelo prisotna. Grški templji so bili pobarvani z vzorci živih barv. Renesančne slike so bile intenzivnih barv. Danes pa pravimo, da posnemamo zgodovino. Ne bo držalo. Posnemamo ostanke zgodovine. Gledamo grške kamne, ki so skozi dva tisoč let izgubili barvo. Kasnejša historicistična in eklektična obdobja pa so razvila strah pred barvo. Uporabil sem simetrijo. Simetrija je za prostor to, kar je za glasbo ritem. Simetrij je res več vrst. Najbolje bi to grško besedo prevedli v somernost. V tem primeru pa res uporabljam najenostavnejšo: zrcalno simetrijo.

Tiprtih Jaka Bonča: Tipkopisi – foto: Maša Pirc

Igral sem se s štirismernim palindromom. Palindrom je beseda, ki jo preberemo naprej in vzvratno enako. V tem primeru pa gre za štirismerno branje: iz zgornjega vogala vodoravno in padajoče ter iz spodnjega vogala vzvratno in navpik. Izrazil sem se »konkretno«. Lahko bi tudi rekel nepredmetno. Običajno rečemo abstraktno. Pa to besedo skoraj vsak narobe razume. Ne gre za abstrahiranje. Gre za to, da elementi predstavljajo predvsem sami sebe. Torej gre za njihove prave pomene. Kdo je žena od Herkulesa? Fraukules. Kdo je od elefanta punca? Elepunca. Mislim, da sem deloval družbeno angažirano. Življenja naj bi se veselili. Bi si pomagal kar z Friedrichom Wilhelmom Nietzschejem – »Wir haben die Kunst, damit wir nicht an der Wahrheit zugrunde gehen.« Zanimivo: kaj ti pove ta nihilist. Kaj pa prevod te misli? Na tem mestu ga ne bo. Na Hrvaškem sem itak slišal, da je to naš polmaterni jezik.” – Jaka Bonča

odprtje razstavi Tipkopisi – foto: Maša Pirc

Jaka Bonča je rojen leta 1962 v Ljubljani. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo leta 1987, magisterij z naslovom »Okolje in zaznava okolja med gibanjem« pri mentorju prof. mag. Petru Gabrijelčiču je zaključil leta 1990, doktorat »Prostor, gibanje in barva v arhitekturi« pri mentorju prof. dr. Jožefu Muhoviču pa je naredil leta 1993. Uči na Fakulteti za arhitekturo, za svoja dela je prejel številne nagrade: Prva nagrada, International European Competition DHV Special Awards National Identity of Centers of European Cityes after 1992, Maastricht, Nizozemska 1992; Nagrada za inovativne grafične tehnike, 4th Egyptian International Print Triennale, Kairo, Egipt, 2003; Nagrada Majskega salona 2005; Priznanje za dosežke na področju vizualne kulture, 7. mednarodni festival likovnih umetnosti, Geometrija – racionalnost pogleda, Klet Mestne hiše, Kranj 2018.

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Odprtje: sobota, 12. 9. 2019 ob 12:00 | Na ogled: 30. 9. 2019 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

pivo Gordon / Tektonik kraft pivovarna – foto: Maša Pirc