Korak do kulture 2022 – kulturni kažipot po Ljubljani 

Izšel je kulturni kažipot po Ljubljani, Korak do kulture, ki mimoidoče nagovarja s prednostmi majhnega mesta, kjer nas do kulturne ponudbe nikoli ne loči več kot en sam korak. Usmerjevalni plakatni akciji TAM-TAM, ki jo je v teh dneh moč zaslediti na ljubljanskih ulicah, se je tokrat pridružilo 11 kulturnih ustanov, ki vabijo na sprehod po mestu ter nas popeljejo na koncerte, razstave, literarne večere, počitniška varstva, delavnice – razkošno kulturno ponudbo prestolnice za vse starosti. 

Informacijski plakati vsebujejo zemljevid z avtorskimi ilustracijami kulturnih stavb in QR kodo, ki odpira spletni zemljevid do kulturnih dogodkov. Od začetka akcije je na spletnem zemljevidu informacije poiskalo preko 45.000 obiskovalcev, v zadnjem tednu pa kar 850.

Poklon znamenitemu arhitektu

Osrednja osebnost letošnjega leta je prav gotovo Jože Plečnik, ki so se mu ob 150-letnici njegove smrti ter vpisu del na seznam UNESCO poklonile številne ustanove. Kulturni kažipot vas tako popelje v arhitektovo rojstno hišo ter v Mestni muzej, kjer so se mu posvetili z osrednjo razstavo letošnjega leta Plečnik: metropola, kraj, vrt. Razstava osvetljuje Plečnikov arhitekturni opus ter razkriva inovativne ideje in tehnike, ki jih je znameniti arhitekt uporabljal pri svojem raznovrstnem ustvarjanju. 


Arhitektura je rdeča nit tudi pri vizualni podobi Koraka do kulture, na arhitekturne posebnosti sodelujočih ustanov opozarjajo avtorske ilustracije oblikovalcev plakata TAM-TAM, tandema AA – Anje Delbello in Aljaža Vesela.


Mestni muzej in Plečnikova hiša se poleg osrednjih razstav v kulturno dogajanje letošnjega poletja vključujeta z bogatim programom vodstev, delavnic in koncertov za vso družino. 

Kultura na vsakem koraku

Od osrednjih muzejskih institucij zemljevid obiskovalca popelje vse do manjših razstavnih prostorov, kjer to poletje izstopa program Galerij ŠKUC, Kresija in Fotografija

Galerija ŠKUC do polovice poletja predstavlja razstavo Superpozicije fotografinje Lucije Rosc, v dugi polovici pa nadaljuje z mednarodnima razstavama I’ve seen the future baby, it’s sexy in Topografije zvoka. V vročih dneh bo med 22. in 31. julijem kulturno osvežitev ponudil Festival Dobimo se pred Škucem, ki bo na intimnem odru galerije popestril poletno dogajanje s sklopom brezplačnih kulturno-umetniških dogodkov.

Oddaljena le korak, galerija Fotografija vse do septembra predstavlja fotografske kolaže Vanje Bučan Rajske Ptice, v Kresiji pa obiskovalce vabijo z razstavo Tine Kolenik V imenu ljudstva.

Festivalsko dogajanje

Letošnji Festival Mladi levi, ki se bo odvijal v Stari elektrarni in na drugih lokacijah po Ljubljani med 19. in 27. avgustom 2022, bo ponovno pripeljal najaktualnejše odrske ustvarjalce. Letošnji program je geografsko razpršen, z umetniki, ki se tematsko dotikajo krhkosti mej med fikcijo in realnostjo, med enkratnim srečanjem in skupnostjo ter med umetniškimi praksami in zapuščinami. Mladi levi pa niso samo predstave, temveč tudi pogovori (Debatna kafana: O umetnosti in prihodnosti) in stičišče mednarodnih mrež in projektov (Create to Connect). Festival zaokrožujejo delavnica snovalnega gledališča, delavnica za mlade kritiške pisce v sodelovanju z Radiem Študent in Gledališčem Ane Monro ter mednarodno srečanje in izmenjava praks mladih kuratork in kuratorjev iz Slovenije in Velike Britanije.

Korak do kulture obiskovalca popelje še v Plečnikove križanke ter na Kongresni trg, osrednja prizorišča že 70. Festivala Ljubljana, s katerim prestolnica v poletnih dneh vstopi na zemljevid svetovno pomembnih kulturno-umetniških prizorišč, odri v mestu pa oživijo s koncerti in uprizoritvami domačih in mednarodnih ustvarjalcev.

Iz muzeja v kino pod zvezdami

200 let obstoja so v Prirodoslovnem muzeju obeležili z razstavo 200 let zakladnice narave, kjer si poleg stalne razstave obiskovalci lahko ogledajo neprecenljive zaklade slovenske in svetovne kulturne dediščine naravnega izvora. Korak do kulture obiskovalca vodi še v Cankarjev dom, kjer preko poletja poteka vpis abonmajev, v štirih razstaviščih osrednjega kulturnega centra pa so na ogled še razstava umetnosti tridesetih let Izven okvirja, Nejč Slapar: Galksija, Luciano Rossetti: Note na robu in potujoča razstava Grajeno okolje: Alternativni vodnik po Japonskem.

Priljubljeno poletno stičišče, Mestna knjižnica Ljubljana, obljublja, da se obiskovalci to poletje ne bodo sprehajali samo med platnicami, temveč tudi med številnimi dogodki, kot so tečaji, delavnice, predavanja … Neobhoden za kulturni sprehod pa je vsekakor Ljubljanski grad, kamor vabijo na počitniške aktivnosti in varstvo za otroke, razstave, ob večerih pa s koncerti in filmskim programom Kina pod zvezdami. 

Poletni Korak do kulture 2022 soustvarjajo: Festival Ljubljana, Galerija Fotografija, Galerija Škuc, Mestni muzej Ljubljana, Plečnikova hiša, Prirodoslovni muze, Zavod Bunker (Stara mestna elektrarna) Cankarjev dom, Galerija Kresija, Mestna knjižnica Ljubljana, Turistični informacijski center Ljubljana