Korak do kulture 2022

Foto: Kraftart

Le naprej, samo še korak in prispeli boste! Čar majhnosti Ljubljane je tudi v tem, da nas, kjerkoli že smo, do kulturne ponudbe nikoli ne loči več kot en sam korak. Kaj vse v teh dneh ponuja prestolnica, smo ponovno zbrali na TAM-TAMovem kulturnem kažipotu »Korak do kulture«. V pomoč na poti do izbranega cilja vam bo tudi spletni zemljevid, ki si ga zlahka prenesete na telefon.

Za začetek
Vabimo vas na sprehod po Plečnikovi Ljubljani! Izbrana dela slovitega arhitekta Jožeta Plečnika, ki bodo pospremila vaš korak po kulturnem zemljevidu, so od nedavnega vpisana tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Zato enega od obiskov zagotovo velja nameniti Plečnikovi hiši, kjer so se rojevale ideje za stavbe in površine, ki jih boste srečevali na svojem kulturnem pohodu.

Brezplačen ogled razstav
Ste vedeli, da na kulturni praznik, 8. februarja, številni muzeji in galerije ponujajo brezplačen ogled razstav? Številne med njimi boste srečali tudi na poti po Koraku do kulture.

Spoznajte dragocene predmete naravne in kulturne dediščine naravnega izvora, ki jih hrani Prirodoslovni muzej Slovenije. Mestni muzej in Galerija Kresija, ki delujeta pod okriljem Mestne občine Ljubljana, ter Galerija Škuc so eni najbolj obiskanih razstavnih prostorov v samem središču mesta. Kakopak, le korak oddaljena je tudi Galerija Fotografija, ki ob aktualni razstavi ponuja bogat izbor umetniških del ter fotografskih publikacij domačih in tujih avtorjev. Za še več dogajanja, povezanega s fotografijo, se podajte v Šiško, v center za sodobno fotografijo Photon. Cukrarna je povsem novo središče za predstavljanje sodobne umetnosti v Ljubljani. Nekdaj najpomembnejši industrijski objekt v Sloveniji pa je s svojo prenovo v 2021 postal zanimiv tudi kot arhitekturni dosežek.

Izbrana glasba, gledališče in uprizoritvena umetnost?
Samo recite! Naš kulturni kažipot vas vodi do dogodkov zavoda Bunker, ki domuje v Stari mestni elektrarni, na Festival Ljubljana, v Mestno gledališče Ljubljansko ali pa v Slovensko mladinsko gledališče. Na njihovih odrih se bo do konca pomladi zvrstilo več kot 100 različnih dogodkov z vodilnimi imeni s področja glasbe in uprizoritvenih umetnosti, kot tudi mladih obetavnih avtorjev, za katere boste hvaležni, da ste jih spoznali!

Skozi Jakopičevo sprehajališče in park Tivoli …
na sprehod do Mednarodnega grafičnega likovnega centra in Švicarije, ki je bila v 19. stoletju sprva leseno gostišče, priljubljena izletniška točka obiskovalcev Ljubljane, kasneje pa je slovela kot zbirališče umetnikov in boemov, kjer so delovne prostore našli številni priznani domači umetniki. Danes se tradicija nadaljuje, saj MGLC in Švicarija nudita delovne in bivalne ateljeje domačim umetnikom ter občinstvo nagovarjata z novimi načini predstavljanja grafičnega medija in sodobne umetnosti v povezavi s skupnostjo in naravo.

Nismo še končali!
Ena najbolj zaželenih turističnih destinacij je prav gotovo Ljubljanski grad, ki ponuja pester kulturni program z enim najlepših razgledov na Ljubljano. V Mestni knjižnici Ljubljana se ne boste sprehajali samo med platnicami, ampak tudi med številnimi dogodki, kot so tečaji, delavnice, predavanja, projekcije … Po še več dogodkov se namenite v Francoski inštitut in Pionirski dom, eno od vodilnih ustanov na področju izvenšolskega preživljanja prostega časa otrok in mladine v Ljubljani.

Če vam TAM-TAMov kulturni kažipot ni pokazal dovolj, potem vam bodo na pomoč z namigi priskočili še na Turističnem informacijskem centru Ljubljana.

Bon voyage!

Na vsakem plakatu se nahajata QR koda s povezavo do zemljevida “Korak do kulture”. Zemljevid poleg lokacij vsebuje tudi aktualni program posameznih kulturnih ustanov v slovenskem in angleškem jeziku.