Lana Bregar: Aksiomi

Serija Aksiomi subtilno oriše nadrealno, lahko tudi neko futuristično ‘pokrajino’. Je pogled na svet, mogoče celo prostore, v odnosu do splošenega pojma celostnega vesoljstva.

Aksiomi so kot stališče postavljeni pod pojem zveze besed v navezavi na tehnologijo, različne družboslovne in humanistične vede. Predstavljajo neko splošno znano ali pa fiktivno resnico, ki ni nujno, da je realna po sebi.

Zala Vidali & Lana Bregar (foto: Anita Maček)

Prav tako kot sama opredeljenost besede, serija Aksiomi subtilno oriše nadrealno, lahko tudi neko futuristično “pokrajino”. Je pogled na svet, mogoče celo prostore, v odnosu do splošenega pojma celostnega vesoljstva. Vsak izmed aksiomov stoji sam zase, ima svoja pravila, resnice, zakonitosti ter v poetičnem smislu ozračje. Ker pa, seveda aksiom v smislu realizacije, ni nujno življenjska resnica, v nadaljni diskusiji poraja nova vprašanja. Ni nujno, da vsak aksiom obstaja, lahko je resnicoljubna alegorija, ki ima neko metaforično približico realnosti.

Ulična galerija Layerjeve hiše & TAM-TAM v Kranju (foto: Anita Maček)

Lana Bregar (1998), dijakinja Srednje Šole za oblikovanje in fotografijo, smer fotografski tehnik, trenutno živi in ustvarja med domačim Grosupljem in Ljubljano, kjer obiskuje srednjo šolo. Sodelovala je na raznih fotografskih in filmskih festivalih. Imela je več skupinskim in samostojnih razstav. Kljub svoji mladosti je za svoje delo prejela že kar nekaj nagrad.

Odprtje: petek, 5. maj 2017, ob 18:30 | Na ogled: 19. junij 2017 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.