Lara Popović (RS): Oceansko morje / Ocean Sea

V mesecu juliju vas iz Mergentalerjeve ulične galerije v Kranju pozdravlja razstava Lara Popović: Oceansko morje / Ocean Sea. Vabljeni na ogled do 29. julija 2021.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Ocean je nedoumljiva podoba nenehno spreminjajoče se duše in kraj, kjer se začnejo in končajo vse ceste tega sveta. Kostumi predstavljajo Elisewin in Adamsa (in njuno ljubezensko zgodbo) – lika iz romana “Ocean ocean” italijanskega pisatelja Alessandra Baricca. Kostumi so odsev oceana in podoba njihovega notranjega življenja. Kostumi prikazujejo potovanje, vpliv vode, preplet sanj, resničnost in norost prvih dni, preživetih v novem okolju. Umetnica uporablja materiale in ustvarja teksture, ki posnemajo živi in ​​neživi svet morskega dna. Elisewinino duševno stanje prikazuje z vključitvijo plinske maske, prekrite z občutljivo “pajčevino”. Maska blokira prezračevalnik, počuti se zadušeno.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

»Popolna transmutacija, ki ji sledi dejanje, čisto kot ljubezen, se bo zagotovo zgodila vsakič, ko bodo dana dejstva – združitev dveh realnosti, ki jih očitno ni mogoče združiti na ravni, ki jim očitno ne ustreza.« (Max Ernst v “Kaj je nadrealizem”, 1934). Ta pojem združitve nezdružljivega je mogoče enostavno povezati z matematičnim pravilom, da dva minusa predstavljata plus, uporabiti pa ga je mogoče tudi za življenjske izkušnje protagonistov Bariccovega romana Ocean Sea. Na morski obali sta se srečala bolna, zmedena deklica, ki je prvič zapustila svoj dom, in moški z očmi ujete živali. Krhki, depresivni Elisewin bi srečanje predstavljalo resničnost, pot k možnemu okrevanju. Iztrošen, izmučen in izčrpan Adams pa je na svojem maščevalnem potovanju. Njena zadušitev je osamljena, v neznanju zunanjega sveta, njegova pa je v tem, da je preveč videl in preživel za eno človeško življenje. Ona zanika vse strašno, surovo in temno v njegovi duši, medtem ko on razveljavi vse ovire v njeni osebnosti.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Na ogled: 2. 7. – 29. 7. 2021 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija: Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša