Linda Söderholm in Helena C. Božič: Tipografija ~ Topografija

V kranjski Ulični galeriji nadaljujemo s tipografijo. Januarja se v galeriji na prostem na Tomšičevi ulici s projektom Tipografija ~ Topografija predstavljata Linda Söderholm in Helena C. Božič.

Oprtje razstave – foto: Maša Pirc

Avtorici sta inspiracijo za t(r)iptih našli pri Ottmarju Mergenthalerju, predvsem pri njegovem stavnem stroju (linotype, iz leta 1886). Črke in znaki so ročno naslikani na lesene podlage v črkoslikarski tehniki (signpainting) in nato reproducirani v svojevrsten plakatni črkovnjak (type case). Podobe črk, ki v spremenjenko združujejo besedi tipografija in topografija, sta avtorici oblikovali posebej za ta projekt.

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Avtorici z delom prevprašujeta tanko ločnico med oblikovanjem, umetnostjo in obrtjo, kakor tudi različna estetska merila, ki so narekovala nastanek in razvoj posameznih slogov. V izhodišču projekta so fizične svinčene matrice črk, njihova tridimenzionalnost in topografija, volumetričnost, dvignjeni deli in izdolbine. Njihova manifestacija na dvodimenzionalnem mediju (tisk) večinoma deluje plosko, učinke reliefa pa sta avtorici upodobili z različnimi načini senčenja. Vse skupaj v celoto povežejo izbrane nevtralne barve.

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Pestrost črkovnih vrst sta avtorici poudarili z izbiro raznovrstnih oblik in morfologij črkovnih podob. To je značilno predvsem za akcidenčne (display) sloge, pri katerih so razlike bolj očitne, zato je navdih pri slednjih logičen. Na ta način sta avtorici ustvarili podobo tipografije, ki udejanja bogato paleto stilov.

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Osnovni delci logogrifa na plakatih nagovarjajo mimoidočega, da vsakokrat znova odkriva raznolikost latinice in njenih oblik. Originale si lahko ogledate na prodajni razstavi, postavljeni v Galeriji Mahlerca.

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Linda Söderholm in Helena C. Božič sta CASUAL SIGNS. Letos sta razstavili projekt Kaunogram na Typocraft Helsinki v okviru Design Week Helsinki. Linda ima magisterij z Aalto University School of Arts, Design and Architecture ter z Univerze v Helsinkih na Finskem. Deluje kot grafična oblikovalka doma in v tujini. Zadnje čase se posveča kaligrafiji in črkoslikarstvu. Poleg Evrope, so bila Lindina dela razstavljena tudi na Kitajskem in v Braziliji. Helena je diplomirala iz grafičnih in interaktivnih komunikacij ter iz geologije (Univerza v Ljubljani), novinarsko/špikersko znanje je nabirala na Radiu Študent. Ukvarja se z oblikovanjem, tipografijo ter vodenjem delavnic Črkoslikarije. Za svoja dela je prejela več priznanj.

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Odprtje: sobota, 4. 1. 2020 ob 12:00 | Na ogled: 6. 2. 2020 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.