Maja Horvat: Annihilation

Vizualni svet umetnice Maje Hrovat se nahaja v kaosu vesolja, morskih globočin in zemlje. Vabljeni na odprtje razstave ‘Annihilation’ – petek, 18.8., ob 19ih –> Ulična galerija Kranj.

V kaosu vesolja, morskih globočin in zemlje, ki kotaleče neizbežno propada in se zgrinja na kupe neživljenskih ostankov nekoč za življenje visoko motiviranih bitij, se znajde svet vizualne umetnice Maje Hrovat. Skozi uničenje sveta se nam rogajo simpatični liki, ki so dovolj nagravžni, da bi lahko bili kolektivna slaba vest, in dovolj prikupni, da bi lahko bili svetla točka odrešitve pred neizogibnim propadom.

Barvita stripovska forma povečanega scenarija za konec sveta se spremeni v zgodbo, ki prikazuje slike ob začetku konca, konec sveta in morda nov začetek nove dobe, ki je vse drugo kot antropocena. Žverce bodo zavladale svetu po koncu človeka, to je jasno.

Foto: Layerjeva hiša

Naj gre za občutek krivde, strupeno nezmožnost ohranjanja naše biotske raznovrstnosti ali ozračja, v katerem se bomo zadušili, če se v njem že ne dušimo, Majina zafrkljiva preroškost zapira pot še zadnjim sončnim žarkom. Z vilico – izmaknjenim trizobom tačasnega boga morja glavna zver prežvekuje dobršen kos golenice in stopala. Atomska bolečina noge, ki jo čutite ob pogledu na sliko, morda sploh ni naključna.

Maja Horvat je oblikovalka, ilustratorka in grafična oblikovalka iz hrvaškega Čakovca. V svojem delu uporablja digitalno ter klasične umetniške tehnike. Med delom v fotografskem studiu in freelance projekti se izobražuje kot grafična in medijska tehnica.

Maja Horvat (foto: Layerjeva hiša)

Odprtje: petek, 18. avgust 2017, ob 19:00 | Na ogled: 31. avgust 2017 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Tektonik (foto: Layerjeva hiša)