Marko Pogačnik: Geokulturni manifest [TIPTIH]

Z Layerjevo hišo smo v sredo, 17. aprila, odprli novo razstavo v kranjski Ulični galeriji. Marko Pogačnik je za aprilsko ulično razstavo v sklopu tipografije pripravil Geokulturni manifest.

Foto: Črt Štrubelj

Manifest opozarja na ekološko zavest in uglašenost družbe z naravo, predlaga potrebne korake pri reševanju vedno bolj perečih vprašanj, povezanih s podnebnimi spremembami, in odpira razsežnosti razvijajoče se gea-kulture. Razstava hkrati prikazuje lepoto pisanja na roko umetnika, ki se je v svojem dolgoletnem ustvarjanju oblikoval kot eden najbolj zanimivih v slovenskem prostoru.

Foto: Črt štrubelj

Marko Pogačnik se je rodil v Kranju. V dijaških letih je v Kranju skupaj z Iztokom Geistrom in Marjanom Cigličem pripravil šolsko glasilo Plamenica. Iz sodelovanja treh prijateljev se je leta 1966 razvila konceptualistična skupina OHO. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, od leta 1968 naprej pa je svobodni umetnik. Leta 1971 je začel s prijatelji umetnost povezovati z življenjem (landart) in ustanovil komuno v Šempasu v Vipavski dolini, potem ko je v Novi Gorici sodeloval kot oblikovalec stavbe sedanjega casinoja Perla.

Foto: Črt Štrubelj

Z razstavno dejavnostjo je začel že zelo zgodaj, saj je imel prvo razstavo že leta 1965 v Prešernovi hiši v Kranju. Zelo veliko je tudi razstavljal v tujini, v Parizu, New Yorku, Firencah in drugod. Izdelal je številne prostorske načrte na reki Savi in Kokri. Leta 1991 je za pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada in leta 2008 Jakopičevo nagrado. Je tudi oblikovalec grba Republike Slovenije, leta 2016 pa je bil imenovan za 56. Unescovega umetnika za mir.

Foto: Črt Štrubelj

Odprtje razstave je vključeno v program Festivala keramike Kroginkrog.

Ustvarjanje v Ulični galeriji podpira Tektonik kraft pivovarna – Foto: Črt Štrubelj

Odprtje: sreda, 17. 4. 2019 ob 18:00 | Na ogled: 31. 4. 2019 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.