MESTNA 5KA // 15.-19. 1.

Poziv tokratne mestne 5ke je jasen – na predstavo! Najsi bo gledališka, plesna, lutkovna ali filmska. Že veste, katero boste izbrali?

Naročnik: Cankarjev dom, SNG Maribor
Vsebina: Predstava Edward Clug: Faust
Oblikovanje: Vanja Cuculić
Foto: Ida Zenna

Baleti koreografa romunskega rodu Edwarda Cluga so skrajno fizične, a hkrati poetične stvaritve, plesna dela, ki se poigravajo z manirizmi in ironijami človeškega bivanja. Novi Faust je nadvse ambiciozen podvig, katerega uspeh kot pristnega narativnega baleta, plesnega gledališča pogojuje veliko več kot zgolj gibanje.

_ _ _

Naročnik: Lutkovno gledališče
Vsebina: Predstave za mlade
Oblikovanje: Maja Rebov
Fotograf: Borut Bučinel

Šolski zvezek je zgodba o dvojčkih, ki v boju za fizično in čustveno preživetje krepita svoje telo in um, s tem pa postajata vse bolj brezbrižna in apatična, slika poetično sliko ljubezni, vojne, identitete in (kolektivne) travme. Seansa Bulgakov je bila premierno uprizorjena kot zaključni del Vražjega triptiha v okviru predstave Mojster in Margareta, zdaj pa je na sporedu kot samostojna predstava. Kidričeva 29c pa je intimna avtorska lutkovna predstava v tehniki gledališča predmetov o prostoru mladostnih spominov na dedka, ki je bil, še preden je postal dedek, vojak, mladenič, človek.

_ _ _

Naročnik: MGL
Vsebina: Festival Ruta
Oblikovanje: Mojca Višner
Kreativni tim: Simona Belle, Katarina Koprivnikar, Mojca Višner

Med 2. in 7. februarjem 2024 bo v MGL že tretjič potekal festival Ruta. Na odru se bo zvrstilo šest vrhunskih uprizoritev iz šestih republik nekdanje Jugoslavije. Regionalni gledališki festival, ki se seli po odrskih deskah šestih prestolnic in piše odmevno zgodbo o povezovanju mestnih gledališč, je v Ljubljani prvič navdušil domače občinstvo februarja 2022. Gre za pomemben kulturni dogodek, ki postaja priznan tako na lokalni kot na regionalni ravni.

_ _ :

Naročnik: Blitz Film & Video Distibution d.o.o.
Vsebina: Film Nesrečna bitja
Oblikovanje: Searchlight Pictures

Film Yorgosa Lanthimosa (Najljubša, Jastog) je zgodba o fantastični preobrazbi mladenke, ki se osvobojena predsodkov svojega časa zavzema za žensko enakost in svobodo. Satirična različica Frankensteina za 21. stoletje je režiserju prinesla zlatega leva na festivalu v Benetkah.

_ _ _

Naročnik: Slovensko mladinsko gledališče
Vsebina: Predstava Umetnost vojne/Umetnost miru
Oblikovanje: Grupe Ee (Mina Fina, Ivian Kan Mujezinović, Damjan Ilić)

Izhodiščna spodbuda za predstavo Umetnost vojne/Umetnost miru je bil začetek rusko-ukrajinske vojne februarja 2022, ki je sovpadel s premiero predstave prve generacije Mladega Mladinskega. Kako ravna posameznik, ki se znajde v tako skrajnih okoliščinah? Kako vojna spremeni družbo? Kako vojska spremeni človeka?