Mestni kri(ti)ki – razstava družbenokritičnih plakatov

V središču mesta v Plakatni galeriji Figovec v Ljubljani je od 7. do 27. maja 2021 na ogled razstava družbenokritičnih plakatov.

foto: Asiana Jurca Avci

Razstavljenih je 20 plakatov, ki so jih oblikovali študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom profesorja Radovana Jenka. Kritična vizualna sporočila nam postavljajo ogledalo sodobne družbe.

foto: Asiana Jurca Avci

Razstava je preddogodek 12. sejma akademske knjige Liber.ac, ki bo potekal od 18. do 20. maja 2021. TAM-TAM Inštitut je razstavo družbenokritičnih plakatov pripravil v sodelovanju s Filozofsko fakulteto in Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje.

foto: Asiana Jurca Avci

V sklopu sejma bo potekala tudi okrogla miza z naslovom Plakat – mesto kritike, ki bo dostopna preko spleta, premierno v četrtek, 20. 5., ob 14. uri.

foto: Asiana Jurca Avci

Med oglaševalskimi mediji ima plakat najdaljšo in najbolj žlahtno tradicijo družbene kritike, političnih sporočil in kontra kulturne provokacije. Še danes umeščenost v javni prostor omogoča, da kritična in angažirana sporočila dosežejo naključno publiko mimoidočih izven njihovih informacijskih mehurčkov. Kakšna je percepcija družbeno angažiranega plakata danes? Zakaj je nujno, da ni plakati niso podrejeni le komercialnim sporočilom? Kako je korona spremenila plakat in njegovo pozicijo v mestu? Zakaj se format plakata ohranja tudi v digitalnih medijih in kakšne plakate oblikujejo digitalni domorodci? Pogovor z ekspertoma za plakat Radovanom Jenkom in Tomažem Drozgom bo vodila Zala Velkavrh.

foto: Asiana Jurca Avci