Mimogrede #1: Nejc Franetič – Deso

Razstavni cikel Mimogrede se osredotoča na pomen mesta kot živega organizma, ki ga naseljujejo vsakovrstne kreativne prakse in različni življenjski stili, umetniki pa se z deli, razstavljenimi in tudi v živo ustvarjenimi v javnem prostoru podajajo v njegovo sooblikovanje.

TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi v letu 2016 nadaljuje ustvarjanje z novim ciklom razstav, ki bodo potekale pod naslovom Mimogrede. V drugem letu prevzema program edine ljubljanske ulične galerije Center urbane kulture Kino Šiška.

Razstavni cikel Mimogrede se osredotoča na pomen mesta kot živega organizma, ki ga naseljujejo vsakovrstne kreativne prakse in različni življenjski stili, umetniki pa se z deli, razstavljenimi in tudi v živo ustvarjenimi v javnem prostoru podajajo v njegovo sooblikovanje. Mesto tako nastopa kot umetnikov atelje, umetnik kot tisti, ki opazuje, reflektira, beleži in izpostavlja, pa postane mimoidočemu sprehajalcu, obiskovalcu ali domačinu osebni vodič po mestu.

Ulična galerija na Vegovi ~ razstava Nejc Franetič – Deso (foto: Urška Boljkovac)

V sredo, 24. februarja 2016, se je v okviru cikla Mimogrede prvi predstavil risar in slikar mlajše generacije Nejc Franetič – Deso. Je samouk, s slikanjem in risanjem pa se ukvarja od leta 2008. Svojo prvo razstavo je pripravil leta 2010 v zapuščenem vaškem domu (»Kutičk«) v domačem kraju Dolenja vas pri Senožečah. Od takrat redno razstavlja na alternativnih prizoriščih v Sloveniji in tujini.

Nejc Franetič – Deso (foto: Urška Boljkovac)

Nejc Franetič – Deso je za otvoritev TAM-TAMove Ulične galerije izbral triptih z naslovom Crossing my drawings, za katerega pravi, da je nastal kot rezultat sproščenega vsakodnevnega risanja. Na presečišču spontanih, surovih in nenatančno začrtanih linij z nebrzdano mladostno energijo raste novo vesolje, poseljeno s kopico detajlov, v katerih se oko brez težav izgubi. Rezultat dela je neposredna vizualna izkušnja, ki pripoveduje nešteto drobnih zgodb in se v svoji igrivosti in nepretencioznosti ne podreja nobenemu redu ali etabliranemu umetnostnemu sistemu. »Mesto mi nudi ideje za slike, risbe ter odpadni material, ki ga uporabim za ustvarjanje. Poskušam ustvarjati s čim manjšimi stroški in črpam ideje iz vsakdana ali nekega dogajanja … Zdi se mi, da mnogo ljudi ne vidi ali pa si ne upa malo pobrskati po smeteh. Prav iz odpadnega materiala sva si s punco zgradila atelje v tovarni Rog, kamor lahko še naprej nosim kose lesa ali kake okvirje ter ta material uporabim za delo. Z enim stavkom povedano: sredstva so povsod okrog nas, le najti in uporabiti jih je treba, ni treba zapravljati za brez veze,« je o svojem ustvarjanju povedal Nejc Franetič – Deso.

Umetnik objavlja svoje risbe v domačih in tujih zinih, pojavljajo pa se tudi na naslovnicah CD-jev, na majicah ter kot tatuji. Ustvaril je tudi več stenskih poslikav. Je zaprisežen skejter, sodeloval pa je tudi pri izgradnji več ramp in skejtparkov. Njegova dela si v TAM-TAMovi Ulični galeriji lahko ogledate do nedelje, 20. marca 2016.

Nejc Franetič Deso | Format 90

Otvoritev: sreda, 24. 02. 2016, ob 17ih // Vegova ulica, Ljubljana

Ulična galerija na Vegovi ~ razstava Nejc Franetič – Deso (foto: Urška Boljkovac)