Mimogrede #11: Neja Tomšič

V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi se je v torek, 20. decembra, predstavila vizualna umetnica in pesnica Neja Tomšič.

V sklopu razstavnega cikla Mimogrede na Vegovi ulici predstavlja risbe iz projekta Čaj za pet, Opijske ladje, v katerem raziskuje trgovino z opijem in čajem v drugi polovici 18. in v 19. stoletju. Osrednji del projekta je pet ročno poslikanih čajnih setov za kitajski čajni obred. Vsak čajni set predstavlja eno opijsko ladjo in njeno zgodbo. Ob razstavi bodo v Ziferblatu potekali čajni obredi za skupine petih obiskovalcev, na katerih bo čaj postrežen v čajnih setih, ki prikazujejo zgodovino opijskih ladij.

Foto: Urška Boljkovac

NEJA TOMŠIČ je vizualna umetnica in pesnica, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na ALUO je svoja dela predstavljala na samostojnih in skupinskih razstavah ter bralnih dogodkih. Po akademiji je študirala na doktorskem študiju na Fakulteti za humanistčne študije, kjer je raziskovala pojav dokumentarnega filma v sodobni umetnosti pod mentorstvom Polone Tratnik in Bojane Kunst. Kot študentka je sodelovala na več mednarodnih simpozijih, med drugim na New School v New Yorku ter v galeriji John Hansard na Univerzi v Southhamptonu. Nastopala je v gledaliških predstavah Škrip Orkestra in Škrip Inc režiserke Jelene Rusjan, s katerim je gostovala na Hrvaškem, Kosovem, v Makedoniji, v New Yorku in po vsej Sloveniji. Za zadnjo ploščo Katje Šulc je ustvarila žive vizualije, s katerimi spremlja njene koncertne nastope.

Foto: Urška Boljkovac

http://ne-ja.tumblr.com/

Produkcija: MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti. Projekt je podprla MOL.
Keramika: Anja Slapničar
Fotografinja: Katja Goljat
Zahvala: Ziferblat, Zisha – čajna hiša

Foto: Urška Boljkovac

Otvoritev: torek, 20. 12. 2016, ob 17:00 | Na ogled: do 23. januarja 2017 | Ulična galerija na Vegovi.
Organizacija: TAM-TAM in Kino Šiška.

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.