Mimogrede #2: Nez Pez (Neža Jurman)

Za njeno ustvarjanje je značilno eksperimentiranje z različnimi tehnikami in lastnim likovnim izrazom, kar jo vodi tudi k uporabi najrazličnejših likovnih medijev.

V Ulični galeriji na Vegovi v okviru novega cikla razstav na prostem z naslovom Mimogrede, ki je plod sodelovanja družbe TAM-TAM in Kino Šiška, svoj vizualni imaginarij mesta mimoidočim predstavlja večmedijska umetnica mlajše generacije Nez Pez.

Foto: Urška Boljkovac

Za njeno ustvarjanje je značilno eksperimentiranje z različnimi tehnikami in lastnim likovnim izrazom, kar jo vodi tudi k uporabi najrazličnejših likovnih medijev. V delu, ki ga je pripravila za Ulično galerijo, fotografije, skene in računalniško obdelane motive prepleta in dopolnjuje z ročno, tudi v živo narejeno risbo, pri čemer izhaja iz specifik konkretne prostorske lokacije, obenem pa pušča procesu ustvarjanja in intuiciji prosto pot. Dana razstavna površina tako služi umetnici ne samo kot podlaga za prikaz lastnega ustvarjanja, ampak tudi kot sestavni element in izhodišče dela.

Kot pravi sama avtorica: »Mesto in ulice že posedujejo elemente, s katerimi pri svojem ustvarjanju nadalje manipuliram. Odzovem se na prostor, ki me obdaja in se prilagodim. Izhodišče mojega dela je tako introspekcija ulice kot prostora lastnega ustvarjanja.« Nez Pez na ta način raziskuje javni prostor kot prizorišče vznika in vpisa fragmentov svojega intimnega sveta, mimoidočemu opazovalcu pa prepušča svobodo lastne interpretacije.

Nez pez (foto: Urška Boljkovac)

Neža Jurman aka Nez Pez (1985) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2010 je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. Zanimajo jo različni mediji in zvrsti umetnosti, zato se materiali in pristopi, ki jih uporablja pri svojem delu, spreminjajo z vsakim projektom. Ustvarja na področju kiparstva, instalacij, zvočne in video umetnosti, risbe, grafike, ilustracije, ulične umetnosti in scenografije. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in dela v Ljubljani.

Nez Pez | Format 90

Njeno delo si v TAM-TAMovi Ulični galeriji lahko ogledate do ponedeljka, 18. aprila 2016.

Nez Pez (foto: Urška Boljkovac)