Mimogrede #3: Andrej Štular

Na treh uličnih panojih na Vegovi je svoj vizualni svet mimoidočim predstavil Andrej Štular, samosvoj umetniški multipraktik, ki v svojem raznovrstnem ustvarjanju vseskozi ostaja zvest lastni avtorski poetiki ter raziskovalno-gverilskemu pristopu.

Andrej Štular je ustvarjalec, ki je dejaven na različnih umetniških področjih. Pri njem se dokaj enakovredno prepletajo področja ilustracije in stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije in filma ter oblikovanja lutk in scenografij. Izdal je pet samostojnih stripovskih albumov: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem! (2011), Bežimo, svet se podira! (2014), Kronike (2015). Značilno za njegovo delo je povezovanje različnih likovnih tehnik, rad pa ima tudi reciklažo.

Andrej Štular (foto: Urška Boljkovac)

Na vsebinski ravni mu nič človeškega ni tuje – na grotesken, poetičen in ironičen način se pogosto loteva tem, ki prikazujejo psihopatologije naših življenj in prevprašujejo ustroj sodobne družbene pokrajine. Poleg razstavljanja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji je s svojimi deli sodeloval na mnogih mednarodnih stripovskih in lutkovnih festivalih širom sveta. Za svoja dela je prejel več nagrad. Živi in ustvarja v Kranju.

Otvoritev: sreda, 20. 04. 2016, ob 17ih // Vegova ulica, Ljubljana.

Organizacija Kino Šiška in TAM-TAM.

Andrej Štular (foto: Urška Boljkovac)