Mimogrede #5: Matija Medved

Na prvi poletni dan je TAM-TAM Ulično galerijo na Vegovi zasedel ilustrator mlajše generacije Matija Medved, ki je kljub mladosti nase že večkrat opozoril z raznovrstnimi in drznimi risarskimi stvaritvami.

Je perfekcionist, ki uživa tudi v eksperimentiranju. Prisega na risanje z roko – od intuitivnega čečkanja do premišljenih in likovno dognanih ilustracij, polnih očarljivih nadrobnosti. V okviru Ulične galerije se predstavlja s trojico del v mešani tehniki, ki mimoidočemu gledalcu s paleto barv in motivov pričarajo občutek svobode in sproščenosti, ki pritiče poletju: »Želel sem narediti nekaj preprostega in prijetnega, nekaj kar pomiri in privabi prijetne občutke. Navdih je poletje v Ljubljani in njeni okolici.«

MATIJA MEDVED (1990) je ilustrator, ki zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Osredotočen je na risanje, slikanje, ilustracijo in grafično oblikovanje. Navdih za svoje delo najde v vsakdanjih izkušnjah, zabavnih naključjih in naravi, kamor rad zaide. Bil je redni sodelavec družbenokritičnega časopisa Tribuna, za katerega je leta 2013 ilustriral obsežno moderno pravljico Zmaji v banji. Zanjo je na 11. bienalu slovenske ilustracije prejel plaketo Hinka Smrekarja. Pred kratkim je ilustriral posthumno izdajo poezij Toneta Pavčka Domu in rodu ter likovno opremil preddverje Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Njegova dela so bila razstavljena na več skupinskih razstavah, kot so Oko za oko v Narodni galeriji, Zgraf 2012 in galerija 12 HUB v Beogradu, VI. Bienale Neodvisnih 2013, 11. bienale slovenske ilustracije 2014, ALUO LLX v Jakopičevi galeriji 2015 ter na samostojni razstavi s časopisom Tribuna Zmaji v banji v Kinu Šiška in v okviru platforme LIMITED EDIT111ONS 2014. Živi in ustvarja v Ljubljani.

http://ilustratorcek.tumblr.com/

Matija Medved | Format 90

Otvoritev: torek, 21. 6. 2016, ob 17:00 // Ulična galerija na Vegovi.

Organizacija TAM-TAM & Kino Šiška