Mirko Ilić: Plakatna razstava Strpnost

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se bo 9. marca 2022 ob 17. uri odvilo odprtje mednarodne plakatne razstave Strpnost svetovno priznanega oblikovalca Mirka Ilića. Projekt je nastal v sodelovanju s Fundacijo Brumen in TAM-TAM Inštitutom. Razstavo plakatov, ki vsak v svojem jeziku uprizarjajo besedo »strpnost«, kurirata Mirko Ilić in Radovan Jenko.

Ideja za plakatno razstavo Strpnost se je rodila leta 2017 v Ljubljani na filmskem festivalu Hiša strpnosti. Njenemu pobudniku Mirku Iliću so organizatorji v zahvalo za podporo ponudili prostor za razstavo, ki ga je raje kot za promocijo svojih del uporabil za širjenje sporočila o strpnosti. V projektu, ki je gostoval že v 38 državah, je sodelovalo že več kot 185 umetnikov, zdaj pa se razstava v sodelovanju Fundacije Brumen in TAM-TAM Inštituta vrača nazaj v mesto, kjer se je ideja zanjo tudi rodila.

Odprtje bo potekalo v sredo, 9. marca, ob 17. uri na ploščadi na Kongresnem trgu. Razstava bo na ogled vse do 22. marca 2022.

V srži razstave Strpnost je en sam cilj: osveščanje in poudarjanje pomena izhodiščne točke vsakršnega smiselnega diskurza in strpnosti. Razstava s sporočilom o nujnosti družbenega sprejemanja je dosegla že več kot 300.000 ljudi, angažirani projekt pa vsebuje dela več kot 185 oblikovalcev – med njimi so tako priznana oblikovalska imena kot tudi še neuveljavljeni obetavni ustvarjalci.

Po odprtju razstave na Kongresnem trgu nadaljujemo dogajanje v Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana, kjer se ob 18:00 odpira panoramski pregled del Mirka Ilića: Iz zgodovine človeške neumnosti – Oblikovalska zgodovina sveta. Razstava plakatov, nastala v produkciji Fundacije Brumen in Hrvaškega društva oblikovalcev, obsega Ilićev opus naslovnic časopisov, ilustracij in stripov od sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja do danes ter bo na ogled vse do 7. aprila 2022.