Nejc Trampuž: Ali želite ponovno zagnati sistem?

Z Layerjevo hišo smo  v petek, 8. maja 2020, ponovno zagnali sistem in odprli prvo razstavo v novi dobi, dobi post-korona-izolacije. Iz kranjske Ulični galerije smo se prvič javljali v živo preko Facebooka.

Predstavlja se Nejc Trampuž s serijo kolažev Ali želite ponovno zagnati sistem?

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Nejc Trampuž skozi digitalne kolaže izraža svojo zaskrbljenost nad ustrojem in bodočnostjo družbe in človeka ter eksistenco narave. Potrošnja, v katere kolesje smo dodobra vpeti, ima za Zemljo grozljive posledice. Verjetno se zdi, da bo naše delovanje ogrozilo ne le naravo, pač pa tudi človeštvo, ki je od naravnih dobrin, predvsem vode in zraka, popolnoma odvisno. V dobi antropocena vrste izumirajo, podnebje se spreminja in ravnovesje se ruši, človeštvo pa eno za drugo prestopa točke brez povratka in ustvarja povratne zanke, ki celoten proces razkroja ekosistema še pospešujejo.

Foto: Maša Pirc

Družbeni sistem je mogoče hitro in radikalno prilagoditi, to je dokazala tudi pandemija koronavirusa.

Odprtje razstave – foto: Maša Pirc

Nejc Trampuž (1993) – fotograf in intermedijski umetnik – družbeno, tehnološko in okoljsko kritiko pogosto predstavi v obliki interaktivnih instalacij in kolažev. Te raziskujejo robne pogoje fotografskega medija, ga presegajo in prehajajo v druge medije in pristope. Trampuž je diplomiral (2016) in magistriral (2019) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Za magistrsko nalogo z naslovom Napaka kot transformativna delo je prejel Nagrado ALUO in za njen praktični del nagrado PS37 galerije Simulaker. Avtor se je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah in festivalih (v +MSUM, MAO, Cirkulacija2, Simulaker, Alkatraz, Mestna galerija Nova gorica, DLUM, Animateka itd.). Za samostojno razstavo na OFF_Festivalu v Bratislavi je prejel častno omembo. Je tudi član gibanja Mladi za podnebno pravičnost. / www.instagram.com/nejctrampuz

Nejc Trampuž – foto: Maša Pirc

Odprtje (virtualno – Fb stream): petek, 8. 5. 2020 ob 18:00 | Na ogled: 31. 5. 2020 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Live stream fb – foto: Maša Pirc