Nejc Zajec: The Invisible Future / Nevidna prihodnost

V okviru gostovanja Svetlobne gverile v Kranju, se v Mergentalerjevi Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa, s projektom ‘The Invisible Future / Nevidna prihodnost’ predstavlja Nejc Zajec. Odprtje: 5. septembra ob 20-ih.

Nejc Zajec se predstavlja s postavitvijo, ki podobe Kranja iz pretekosti umesti v prihodnost. Obujanje nekdanjih vizualnih, predvsem tipografskih, elementov kranjskih ulic nam s pomočjo barv riše novo sodobno krajino kolažev. Živahnost in želja po pozornosti prenovljenih napisov nedvomno asociirajo na današnje reklamne napise na neonskih panojih in so v vizualnem nasprotju z nekdanjimi estetskimi napisi, ki so nekoč krasili ulice. Dialog med novim in nekdanjih vizualnim jezikom prikliče vprašanja o estetiki sporočil v javnem prostoru.

Odprtje razstave Nejca Zajca v Ulični galeriji Kranj v okviru gostovanja Svetlobne gverile (foto: DK)

Vsi elementi, ki jih gledalec ugleda na ulici so vzeti izključno iz starih fotografij in razglednic Kranja. Umetnik se v procesu oblikovanja plakatov osredotoča na napise, ki so nekdaj krasili kranjske ulice. Vsak napis je na podlagi printa fotografije ponovno ročno in nato grafično izrisan ter tako ponovno obujen. Ko se znoči, mu poseben čar dajo luči, ki osvetlijo plakate in nam dovolijo, da ugledamo le del plakata.

Odprtje razstave Nejca Zajca v Ulični galeriji Kranj v okviru gostovanja Svetlobne gverile (foto: DK)

Fotografije so last arhiva Gorenjskega muzeja. Ekipi fototeke Gorenjskega muzeja se zahvaljujemo za pomoč pri oblikovanju razstave.

Nejc Zajec je študent Videa in novih medijev na ALUO v Ljubljani. V svet likovnega ustvarjanja je vstopil predvsem z vpisom na Umetniško gimnazijo — SŠOF. Tudi pred tem se je udeleževal tečajev študijske risbe in obiskal številne pregledne razstave, ki so mu razširile pogled na umetnost. Z zaključkom gimnazije se je usmeril predvsem v video ustvarjanje in svoja dela pošiljal na domače in tuje festivale. Danes se pogosto znajde za objektivom kamere, svoje znanje usmerja tudi v grafično oblikovanje, rad pa se sprosti tudi ob kosu lesa in ustvarja tako uporabne kot razstavne izdelke.

Nataša Sedminek (TAM-TAM), Nejc Zajec, Zala Vidali (Layerjeva hiša). Foto: DK

Odprtje: torek, 5. 9. 2017 ob 20:00 | Na ogled: 30. 9. 2017 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Več fotografij z odprtja Svetlobne gverile v Kranju najdete TUKAJ!