Odnos mladosti in starosti v TAM-TAMovi Ulični galeriji

V tretjem razstavnem projektu z Javnim zavodom Mladi zmaji raziskujemo odnos mladosti in starosti, zajet v pogled in dojemanje človeka. Razstavo smo odprli, v ponedeljek, 24. maja, ob 17. uri, postavljena pa bo do 17. junja.

foto: Jon Žagar

Včasih se svet na mlade tudi naslanja. A svet stoji tudi na medgeneracijskem sodelovanju in medsebojnem učenju. In že vso zgodovino človeštva se naslanjamo na medgeneracijsko ljubezen. Nevidna sila, ki neguje, lepi, povezuje.

foto: Aljoša Bokan

Mladost je, po besedah nekaterih, najlepše obdobje v življenju. Hitro mine, je burna in… no, saj poznate tisto o skakanju in mostu. Po mnenju drugih, je najboljši plac za burek v Velenju. Odvisno od pogleda na svet. Medgeneracijsko sodelovanje je skozi stoletja predstavljalo neformalni ali priložnostni način za prenos znanja, veščin, kompetenc, norm in vrednot med generacijami. Starost ni osnovna lastnost boomerjev in sama po sebi ne prinese modrosti. Toliko smo dognali, ko smo secirali odnosnost mladosti in starosti. Z likovnega vidika so se raziskovanja tega kompleksnega odnosa lotili umetniki, mladi po srcu, duši in telesu.

foto: Jon Žagar

Janez Albert Novak / Kresna noč v Zalošah / Ogenj že od vedno privlači ljudi in je center druženja. Prinaša svetlobo, omogoča videnje in je izvor življenjske modrosti. Povezujemo ga tudi z uničevanjem, saj se na primer les ob njegovem delovanju spremeni v pepel. Največjo moč naj bi ogenj imel ravno na kresno noč in s tem povezani običaji se pri nas še vedno ohranjajo. Lani kresne noči nismo praznovali, zato pa sem napravil grafiko.

foto: Aljoša Bokan

Kosta Ražman / Tok življenja / Je nežna računalniška risba, ki prikazuje razvoj, rast in propad živega bitja. Domišljeno črtno risbo avtor podloži z mehkimi prehodi in plastmi ter s črno risbo na belem ozadju prikaže kontrast med življenjem in smrtjo, rastjo in padcem, novim in starim. Risba na liričen način prikazuje rojstvo, razvoj in smrt živega bitja, v nas pa pusti upanje, da je vsak konec tudi nov začetek.

foto: Aljoša Bokan

Manu Nonković / Spomin / Na foto-kolažu spremljamo utrinke (pop)kulture, ki so zaznamovali našo civilizacijo. Kolaž je večinoma sestavljen iz črno-belih fotografij z motiviko razvoja tehnologije, medijev in kulture bivanja. Med fotografijami izstopa barvna, na kateri je prikazan detajl Stvarjenje Adama. Avtorica s svojim likovnim delom sporoča, kateri del kulture je vredno ohraniti v spominu, ne glede na čas nastanka. Foto-kolaž je kompozicijsko in sporočilno uravnotežen ter poln simbolike, nostalgije in spominov.

foto: Aljoša Bokan

Vesel mesec mladosti!

Odprtje: ponedeljek, 24. 5. 2021, ob 17:00 | Na ogled: 25. 6. 2021 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koproducent: Javni zavod Mladi zmaji

Ulična galerija na Vegovi je del kulturne četrti Soteska.