Pazi, sveža grafika! #6: Jaka Babnik

Top lokacija!

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi se nadaljuje. V ciklu Pazi, sveža grafika! (Watch out! Wet print!) se pod kuratorstvom MGLC Ljubljana predstavlja Jaka Babnik s projektom Top lokacija.

Krožišča so kot znamenja razvoja in lokalnega napredka postala predmet javnih razprav o učinkoviti prometni ureditvi, modernizaciji in gospodarskem napredku določenega kraja in takoj za tem tudi razprav o njihovem estetskem in urbanističnem potencialu. Z gradnjo krožišč se je v slovenski prometni in tudi kulturni krajini pojavil nov tip prostora kot tarča pogleda — top lokacija. Lokalne oblasti so jo prepoznale kot odlično priložnost za izražanje identitete svojega kraja in okolice. Načrtovanja in urejanja krožišč so se lotile resno, včasih morda preveč zavzeto, zato je top lokacija v mnogo primerih postala prostor stereotipne podobe kraja in izražanja domačijske miselnosti, ki jo mnogi mimovozeči pogosto stežka razumejo.

Serija fotografij z naslovom Top lokacija je fotografsko-dokumentarni prispevek k razpravi o nastajanju estetskih vrednot, ki jih sooblikujemo z uporabo javnega prostora.

Foto: Jože Suhadolnik

Jaka Babnik (1979) je diplomiral iz sociologije in zgodovine na filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1996 deluje kot samostojni umetnik, fotograf, snemalec in filmar. V obdobju 1998–2006 je bil urednik fotografije pri slovensko-hrvaški reviji Pendrek, v obdobju 2006–2009 pa je urejal revijo Kontejner. Leta 2006 je posnel glasbeno-dokumentarni film Listen to Srečna mladina. Deluje kot fotograf, kurator in založnik, uveljavil se je s številnimi odmevnimi projekti, kot je Art of Asphalt (s Sergejem Vutučem), in fotografskimi serijami, kot sta We Are Dogs! (2009) in Jebodrom (2014). Od leta 2012 vodi (z Boštjanom Pavletičem) neodvisno fotografsko založbo Rostfrei Publishing. Živi in deluje v Ljubljani.

Jaka Babnik (Foto: Urška Boljkovac)

Odprtje: sreda, 09.08.2017, ob 17:00 | Na ogled:  04. 09. 2017 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM

Kurator sezone 2017: MGLC (zanj: Božidar Zrinski)

Najlepše mesto na svetu & Tektonik (foto: Urška Boljkovac)

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Več fotografij z odprtja razstave si lahko ogledate TUKAJ!